Každou zimu je na jabloneckých sídlištích hlavním tématem parkování. To se momentálně velmi intenzivně řeší i na webu města.

Někdo využívá k blokování místa krabici, ale někteří lidé jsou vynalézavější. „Na sídlišti v Rýnovicích v ulici Na Úbočí si jistý pán se svou ženou hlídají a blokují parkovací místo skútrem, aniž by si platili parkovací stání," upozornil už koncem prosince v diskuzi stěžovatel s podpisem Josef. Po příjezdu podle jeho popisu na parkovišti skútr pouze přesune stranou a automobil si na uklizené místo zaparkuje. Několikrát podle něj byla přivolána k řešení tohoto problému i hlídka Městské policie.

„Rozdíl mezi skútrem, který patří mezi motorová vozidla, a papírovou krabicí na místě určeném k parkování je patrný," reagovala v souvislosti s tímto dotazem tisková mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Je pochopitelné, že toto chování může ostatní sousedy pobuřovat, nicméně přestupku se majitel skútru nedopouští. „Doporučuji apelovat na sousedskou solidaritu a zkusit se normálně lidsky dohodnout," dodala.

Systém zabírání míst krabicemi v období zimní údržby v minulosti řešila městská policie ve spolupráci s Technickými službami (TSJ), které je likvidovaly.

TSJ se na sídlištích v mezičase snaží udržovat i parkovací místa, ale většinou je to na samotných řidičích. Také tento rok se znovu rozšířily parkovací plochy, které se budou přes zimu udržovat v rámci plánu zimní údržby.

Auta překážející při zimní údržbě řeší i v jiných městech. S větším úspěchem se nesetkala ani iniciativa smržovských zastupitelů. Ti umožnili v areálu Viaflexu zaparkovat lidem, kteří přes zimu automobil nepoužívají. Parkoviště sice není hlídané, ale zabránilo by případným škrábancům.

„Důvod byl jednoduchý. Každoroční problémy s automobily odstavenými u místních komunikací. Bohužel tuto nabídku nikdo nevyužil," shrnul starosta Marek Hotovec. Zároveň chtěl upozornit všechny řidiče na dnešní úklid parkoviště na náměstí T. G. Masaryka a u Zámečku.