Svaz měst a obcí se rozhodl jednat a přimět vládu přejít od slov k činům. V petici je totiž žádá o přijetí opatření, která povedou ke zlepšení pořádku i sociální situace v městech a obcích.

„V Rychnově tolik problémů tohoto typu nemáme, ale jsou města, kde je situace dost špatná," zmínil jeden z členů petičního výboru a zároveň starosta Rychnova u Jablonce František Chlouba.

Petice má za cíl několik bodů, které vidí starostové jako problematické. Hlavními motivy jsou špatně nastavené sociální dávky a nevymahatelnost práva. „Nemá to logiku. Ví se o tom, mluví se o tom, ale nikdo nic nedělá," lamentoval rychnovský starosta nad vzniklou situací. Ta je i jednou z hlavních příčin napětí ve městech.

Města hledají náhradní způsoby

I proto se Svaz měst a obcí rozhodl pro krok dopředu. Vyjednávání totiž nepomohla a s novou vládou prozatím ani k jednáním nedošlo, takže představenstvo svazu hledalo účinnější způsob nátlaku.

„O petici zatím nic nevím, ale kvituji každou další snahu v tomto problému" reagoval místostarosta Tanvaldu Josef Průcha na dotaz, zda se i toto město přidá mezi ty, kde je možné petici podepsat.

Tanvald se snaží pohnout ledy už delší dobu a jedním z velkých pomocníků je starosta Albrechtic Zeman. Senátor se snaží tuto situaci řešit a otevřít tak diskuzi, která by mohla vést k nápravě.

Město se dlouhodobě snaží zvát členy parlamentu a senátu do Tanvaldu, aby se sami reálně se situací seznámily. Podařilo se jim uspořádat dvě setkání, která by mohla zajistit tomuto problému větší pozornost. O to samé se může postarat i zmiňovaná petice.

Její součástí jsou body týkající se zavedení centrálního registru přestupků, obnovení někdejší veřejné služby pro lidi bez práce nebo po zákazu výkupu kovů od jednotlivců, kteří nepodnikají.

Podpisová akce potrvá do 10. října a o několik dnů později ji chce vedení svazu předat vládě.

Jablonci má pomoci stavební uzávěra

Každé město, které má s nepřizpůsobivými občany problémy se snaží situaci prozatím vyřešit jinak. I proto z různých koutů republiky přicházejí jiná omezení.

V Jablonci se nově rozhodli zamezit vzniku nových ubytoven pro sociálně slabé.

Radní jsou situací ve městě znepokojeni, a proto schválili záměr vydání územního opatření o stavební závěře pro stavby ubytovacích zařízení.

„V současné době se tento záměr projednává, a jakmile budou k dispozici souhlasná vyjádření, vstoupí v platnost," informovala tisková mluvčí Markéta Hozová.

„Vzhledem k současné legislativě považujeme toto řešení za jedinou možnost, jak se účinně bránit tomu, aby se z domů soukromých vlastníků stávaly ubytovny pro lidi, kteří pobírají sociální dávky na bydlení," vysvětlil své rozhodnutí s problém něco dělat primátor Beitl.

Proti není ani jeden z opozičních zastupitelů Jindřich Berounský: „Je to zvláštní podnikání. Co je dobré pro Jablonec podpořím,"