"Peníze od běžkařů mají přispět na úpravy 180 kilometrů tratí, jejichž využití je jinak bezplatné," přiblížila ředitelka Jizerské o.p.s Jana Lhotová. Společnost se o úpravu běžeckých tratí stará.

Lyžaři mohou přispět od 50 do 2000 korun. Podle výše příspěvku získají odznaky nebo samolepky s různým označením. Za 50 korun bude výletník, za sto turista, za 500 hobík, za 1000 profík a 2000 korun mistr. Prodávat se zatím budou na deseti různých místech, například v infocentrech, v bufetu na centrálním parkovišti v Bedřichově či občerstvení na Hřebínku.

Podle nedávného průzkumu Jizerské o.p.s je za upravené stopy ochotno zaplatit zhruba 90 procent lyžařů, kteří v zimě zavítají na Jizerskou magistrálu. Třetina z nich by ale dala jen 20 korun.

Na sezonu potřebuje Jizerská o.p.s. zhruba čtyři až pět milionů korun. Asi polovinu peněz získává z veřejných rozpočtů, a to od Libereckého kraje, Liberce, Jablonce nad Nisou a dalších měst a obcí. Dále ji podporují firmy a soukromí dárci. Podle Lhotové zřejmě budou muset v budoucnosti magistrálu zpoplatnit. Údržbu je možné od konce roku 2009 podpořit i dárcovskou DMS. Za uplynulé tři roky ale Jizerská o.p.s takto získala jen asi 120.000 Kč. Zhruba 300.000 korun běžkaři za tu dobu poslali také na sbírkový účet společnosti.