Podomní a pouliční prodej reguluje zhruba desetina měst a obcí v Libereckém kraji. Z deseti největších měst v kraji omezující nařízení nemají jen v Novém Boru na Českolipsku, Frýdlantu na Liberecku a Tanvaldu na Jablonecku.

Podle vedoucí oddělení dozoru a legislativy Libereckého kraje Miluše Žůčkové aktuálně platí nařízení regulující tržní řád ve 20 z 215 obcí a měst kraje. „Seznam se průběžné mění, podle toho jak se podaří schválit další nařízení. V současné době pracují nová zastupitelstva a budou opět změny v tomto seznamu," uvedla Žůčková.

Regulaci podomního prodeje například zvažuje Tanvald. „Hlavně jako ochranu pro důchodce, kteří se leckdy nechají snadno zmást. Nic konkrétního ale zatím připraveno nemáme," uvedl starosta města s 6500 obyvateli Vladimír Vyhnálek.

Frýdlant omezení nechystá. „Nejsme schopni zajistit vymahatelnost takového nařízení po celý den," vysvětlil starosta Dan Ramzer. Ve městě se 7500 obyvateli se to zatím snaží řešit prevencí, zejména besedami.

Obdobný způsob zvolila i radnice v Novém Boru s 12.000 obyvateli, besedy pořádá zejména pro seniory a preventivně se snaží působit na místní například i při městských slavnostech.

„Lidé vědí, že se také mohou s žádostí o pomoc obrátit na náš živnostenský úřad, kde funguje něco jako poradna," uvedla místostarostka Stanislava Silná. Podle ní v zastupitelstvu několikrát neúspěšně projednávali i omezení prodeje vyhláškou. „Zastupitelé se domnívají, že by takovou vyhláškou byla omezena podnikatelská činnost jako taková. Těžko by šlo určit, kdy je to seriózní nebo neférový obchod," řekla.

Ve městech, kde omezují podomní a pouliční prodej, si ale taková nařízení radnice spíše pochvalují. Argumentují většinou tím, že státní a městská policie díky tomu získala pravomoc zakročit proti nepoctivým prodejcům. Nařízení pomohlo například v Liberci, kde platí od loňského března. „Dříve bylo hodně prodejců zejména v centru, to už vymizelo. Nyní řešíme prodejce spíše na základě oznámení občanů, děje se to hlavně v panelových domech," uvedla mluvčí Městské policie Liberec Daniela Bušková. Za měsíc podle ní obdrží kolem deseti oznámení. „Občas se stane, že prodejce zastihneme na místě. Řešíme to blokovou pokutou," dodala.

Problémy s podomními prodejci energií, kteří porušují tržní řád, se nyní vyskytly v sousedním Jablonci. „Ve městě chodí po bytech obchodní zástupci distribuční společnosti a nabízejí lidem nové smlouvy na dodávku elektrické energie nebo přeplatky za služby. Zaštiťují se informací, že mají nabídky v bytech povolené od magistrátu a že právě jejich společnost byla vítězem e-aukce. Ani jedno toto tvrzení se nezakládá na pravdě," uvedla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Lidem město radí, aby v takových případech zavolali na bezplatnou linku městské policie 156.