Stejně jako v loňském roce můžete návštěvou koncertu podpořit unikátní nástroj, který před více než sto šedesáti lety vytvořil varhanář Josef Prediger z Albrechtic v Jizerských horách. Památkově chráněné varhany jsou v Bozkově, ale benefiční koncert se koná v Praze.

„Výtěžek bude věnován na záchranu vzácných varhan kostela Navštívení Panny Marie v Bozkově," potvrdila mluvčí litoměřického biskupství Jana Michálková. Koncert se koná ve čtvrtek 15. ledna od 19.30 hodin v evangelickém kostele U Salvátora v Praze. V průběhu večera zazní skladby v podání Salvátorského pěveckého sboru pod vedením Marie Žárské, harfistky Bronislavy Klablenové a varhaníka Lukáše Vendla. Vstupné je dobrovolné.

„Hledáme různé způsoby a cesty, jak upozornit na záchranu vzácného nástroje, který je v kritickém stavu. Pořádání benefičních koncertů je jednou z těchto cest," uvedla uvedla Kristýna Solničková, autorka projektu. Vítají možnost uspořádat koncert přímo v hlavním městě a seznámit tak mnohem více lidí s tímto pozoruhodným nástrojem a jeho osudem.

To, že se může uskutečnit v evangelickém kostele U Salvátora a právě v lednu, v měsíci ekumenických setkání, vnímají jako příležitost k setkání a spolupráci mezi církvemi. „Zároveň ale také jako možnost propojení lidí, kteří nejsou lhostejní a jejichž společným zájmem je ochrana památek, záchrana kulturního dědictví," poznamenala Solničková.

Přímo na místě budou přítomni administrátor farnosti Bozkov P. Krzysztof Mikuszewski i diecézní organolog, Radek Rejšek, aby návštěvníky ještě před koncertem seznámili s historií a stavem kriticky ohroženého nástroje a vysvětlili, proč při jeho záchraně farnost oslovuje veřejnost.

Vezměte si píšťalu či oktávu do adopce

Loni se uskutečnily dva benefiční koncerty na podporu bozkovských varhan. Díky více než 130 návštěvníkům se podařilo na účet sbírky připsat 11 180 korun.

Záchranu tohoto nástroje lze podpořit mimo jiné prostřednictvím adopce píšťal či dalších částí varhan. Od července 2013 bylo takto adoptováno 300 píšťal z celkových 1298. Tímto způsobem bylo vybráno 159 400 korun. Adoptivní majitelé jsou z celé ČR i Polska.

Záchranné práce - I. a II. etapa
První etapa prací:Projekt na záchranu dominanty kostela Navštívení Panny Marie v Bozkově odstartoval v prosinci roku 2012 vyhlášením veřejné sbírky. První etapa stála 650 000 korun, z toho zhruba 170 000 dal Liberecký kraj a zbytek zaplatily veřejná sbírka a Matice bozkovská. Během ní restaurátor provedl nejnaléhavější zásahy: nástroj rozebral, provedl jeho kompletní průzkum, označil a zabezpečil jednotlivé části a ošetřil varhany proti dřevokaznému hmyzu.
Druhá etapa prací:Od podzimu 2014 probíhá druhá etapa prací, která zahrnuje především restaurování větší části cínových píšťal a dokončení restaurování některých vzdušnic a píšťalnic. Náklady na její dokončení budou činit zhruba 300 tisíc korun.
Přispět lidé mohou na účet sbírky 3286101379/0800

Památkově chráněné dvoumanuálové mechanické zásuvkové varhany v Bozkově na Semilsku z roku 1852 jsou dílem významného albrechtického varhanáře Josefa Predigera. Varhanářskou dílnu v Albreticích založil jeho otec Ignác někdy v závěru 18. století.