Zlepšit služby pro pozůstalé je jedním z cílů chystané novely o pohřebnictví. Ne se všemi návrhy ale Sdružení pohřebnictví v ČR souhlasí. Výtka se týká například povinné speciální místnosti, ve které budou moci pozůstalí upravit šaty zesnulému a uložit ho do rakve či zkontrolovat, že je vše v pořádku.

ÚPRAVA ZEMŘELÉHO TĚLA BEZPLATNĚ

„Místnost, kde se provádí úprava zemřelého, dnes v krematoriích či pohřebních místnostech je, ale veřejnost tam nesmí. Novela ale chce, aby byly postaveny další místnosti, kam pozůstalí mohou vstoupit, a provozovatel jim musí úpravu zemřelého těla bezplatně umožnit, pokud o to budou stát. Za moji téměř 30letou praxi jsem se s takovým požadavkem setkal ale jen jednou," řekl předseda Sdružení pohřebnictví a jednatel liberecké pohřební služby Likrem Ladislav Kopal.

„Navíc si neumím představit, jak pozůstalí upravují tělo, které je po pitvě. To bych jim nepřál."

PROBLÉM S MÍSTEM

Ministerstvo pro místní rozvoj si ale od toho slibuje, že pozůstalí budou mít větší kontrolu nad poskytnutými službami. „Pozůstalí uvidí, zda zesnulý leží v rakvi, kterou si objednali, nebo zda dostal správné oblečení," uvedla ministryně Karla Šlechtová. Kontroly, které ministerstvo provádělo v některých případech, ukázaly, že zesnulí leželi mimo rakve na chodbě nebo byli v levnější rakvi, než si pozůstalí zaplatili.

Nová místnost musí mít omyvatelné stěny, vzduchotechniku, nepropustnou podlahu a přívod teplé a studené vody, stejně jako oddělené toalety pro příchozí. „Spočítali jsme, že vybudování takové místnosti vyjde asi na 1,5 milionu Kč. Malé pohřební ústavy to může zlikvidovat, hrozí, že pohřby budou kvůli tomu zdražovat," míní Kopal.

„Navíc některé pohřební služby na malých městech na to nemají prostory, často jde o malé kaple přímo na hřbitově, kde není možnost jakékoli přístavby," dodal Kopal s tím, že problém bude mít i krematorium v Liberci.

„Jde o památkový objekt, bez památkářů tu nemůžeme vyměnit ani okapy, nevím, jak tu přístavbu udělat," dodal Kopal.

Aktuálně se v krematoriu bourá, ale ne kvůli speciální místnosti, ale kvůli generální opravě kremačních pecí. Ta probíhá jednou za 6-7 let a město jako vlastník krematoria za ni dá 5 milionů. Hotovo by mělo být v půli květnu.