Zápisům dětí do základních škol, které v Jablonci proběhnou 12. února, předcházejí Dny otevřených dveří. Během nich mají rodiče možnost seznámit se s prostředím, které by jejich dítě mohlo od 1. září navštěvovat. Do školy ve vrkoslavické Janáčkově ulici, která patří k ZŠ Kokonín, zavítal i náměstek primátora Pavel Svoboda.

„Zajímalo mě, jak prezentace škol vypadá, co rodičům a hlavně dětem nabízejí a jak si například vede škola na okraji města oproti těm velkým v centru," konstatoval náměstek Svoboda. V malé vrkoslavické škole se setkal s ředitelem ZŠ Kokonín Vladimírem Hozdou. Prohlédl si budoucí první třídu, setkal se s třídní učitelkou i s rodiči a dětmi, poslechl si vystoupení školního sboru.

Dny otevřených dveří veřejnosti nabízí všech devět městských základních škol a obě soukromé. Ve školním roce 2015/2016 by mělo do lavic jabloneckých škol zasednout celkem 551 žáků, což by znamenalo optimálně otevřít 21 prvních tříd. „Jak to ve skutečnosti bude, záleží na rodičích budoucích prvňáků, a to tím, že nechají zapsat své dítě ve školském obvodu, který mají obecně závaznou vyhláškou garantovaný," apeluje na rodiče vedoucí oddělení školství Zdena Květová, aby při výběru školy zohledňovali především školské obvody.

Nově školské obvody stanovovali zastupitelé na svém prosincovém zasedání, a to pro nedostatečnou kapacitu ZŠ Pivovarská a stále se zvyšující počet osob s trvalým bydlištěm na radnici. Podle nově upravené obecně závazné vyhlášky je radnice jako samostatný objekt zařazená do všech školských obvodů základních škol ve městě.

„Změny vyhlášky byly zpracované dříve, než jsem přišel na úřad, rád bych se proto ještě vrátil k možnostem přeskupení spádových oblastí v Proseči. Ta je nyní rozdělaná mezi školami v Mozartově a v Liberecké ulici," uzavírá náměstek Pavel Svoboda.