Společnými silami přenesli přes silnice a parkoviště přesně 1 155 ropuch obecných, čtyři skokany hnědé a čtyři samečky čolka horského.

V polovině března letošního roku přinesl Jablonecký deník zprávu o tom, že Eva Rydlová z Bedřichova hledá dobrovolníky na přenos žab. „V den, kdy vyšel článek, se přihlásili čtyři lidi, takže to pomohlo," děkovala Rydlová.

Bez zábran

V místě není možné instalovat takzvané zábrany. „V Bedřichově nejdou zábrany použít hned z několika důvodů. Ropuchy táhnou k nádrži hned z několika stran. Parkoviště stojí na místě, kudy vede jejich cesta, což by dnes již neprošlo. Navíc ropuchy se pohybují skoro dvakrát pomaleji než takový skokan," vysvětlila předsedkyně ekocentra Armillaria Květa Morávková, proč se v Bedřichově musí žáby přenášet. Právě Základní organizace Českého svazu ochránců přírody Liberec, Armillaria záchranu žab na Liberecku koordinuje.

Tažení žab v Bedřichově letos začalo 4. dubna. Po oteplení a dešti vyrazily ropuchy v hojném počtu z luk a močálů do nádrže, kde každoročně kladou vajíčka.

„V Bedřichově se pouze žáby putující z lesa od severu dostanou do nádrže relativně bezpečně. Všechny ostatní musí přes hlavní silnici nebo přes vedlejší silnici pod Lesní chatou a u koupaliště. Pod Lesní chatou putují šikmo, na hlavní silnici často putují dlouhý úsek, z žabí perspektivy je to rovně nejkratší cestou k vodě," přiblížila Rydlová. Žabí párečky – samičky se samečkem na zádech, jsou velmi pomalé a nejsou plaché.

Zpět už putují žáby samostatně a podstatně rychleji, přesto jsou zranitelné, proto je dobrovolníci hlídali také.

Se sběrem tu začali okamžitě poté, co se objevily první ropuchy. Zapojili se jednotlivci i celé rodiny z Bedřichova a Janova, příležitostně se přidávali další místní. „Sběrači se střídali podle individuálních časových možností, v době předpokládané největší žabí aktivity jsme se snažili být na místě nepřetržitě," vysvětlila organizátorka.

Oběti jsou i tak

Přes veškeré snahy na silnici skočilo kolem 70 zajetých párečků nebo jedinců. Tyto ztráty by bylo možné zmírnit, pokud by si více řidičů všimlo informačních plakátků upozorňujících na žabí tažení a bylo ochotno zpomalit. Pokud se zrovna nepotkají dvě auta, je možné se žábám vyhnout.

„Všem, kteří se letošního sběru žab v Bedřichově zúčastnili, patří upřímný dík. Děkujeme i těm řidičům, kteří jezdili ohleduplně a zejména řidičům autobusů, kteří dokonce pomáhali žáby přenášet,"poděkovala Rydlová.

Akce vzbudila nečekaný ohlas, zájemci se hlásili až z Chrastavy. Proto připomínáme, že sběr žab probíhá na Liberecku v několika dalších lokalitách.

Dobrovolníci se mohou hlásit ochráncům přírody, kteří je rádi zapojí i do dalších zajímavých celoročních aktivit v přírodě. Kontaktní e-mail ZO ČSOP Armillara Liberec: armillaria@volny.cz