Poslední den své návštěvy v Libereckém kraji zavítal prezident České Republiky Miloš Zeman do Doks. Krátce před polednem dorazil na místní radnici, kde jej spolu s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou přijala starostka města Eva Burešová. Následně dostali zhruba hodinu prostor na dotazy místní občané, kterých se na náměstí Republiky sešlo zhruba dvě stě. Kromě několika výjimek vyjádřovali Zemanovi podporu. Nejen potleskem.

Prezident České republiky, Miloš Zeman s manželkou Ivanou, zavítal na třídenní návštěvu Libereckého kraje. Na snímku návštěva obce Prysk dne 9. května.
Návštěva prezidenta Zemana v Prysku se nesla v poklidu a s vtipem

„Nebylo by lepší udělat těm hrátkám v parlamentu tipec? Nemohl byste v úterý přijít do parlamentu a svým přesvědčivým hlasem je přesvedčit, že je dost šaškáren a je třeba odvolat vládu a vypsat předčasné volby?" ptal se muž z publika.

„Kdyby ti dva kohouti odešli, přestali se hádat, vláda v klidu dovládne. Za půl roku by voliči rozhodli, koho v parlamentu chtějí," odpověděl Miloš Zeman s tím, že není možné, aby se při každé vládní krizi vyhlašovaly předčasné volby. "Bylo by to nejen nesmírně drahé, stojí to asi miliardu, ale také by volby musely být každého čtvrt roku, čímž bychom se jistě dostali do Guinessovy knihy rekordů," dodal.

Amnestie nebude

Někteří tázající vytahovali staré případy. „Proč nepodala bývalá vláda stížnost na porušení ústavy v případě bývalého prezidenta Václava Klause? A v případě, že bude podána na vás, lze toto učinit dodatečně?" tázala se v souvislosti s amnestiemi bývalého prezidenta paní, která se představila jako Buriancová, která zároveň dodala, že současná vládní krize byla způsobena premiérem Sobotkou při předání demise. Za svůj dotaz se jako jedna z mála dočkala potlesku.

„Pokud se nemýlím, na Václava Klause byla skutečně podána ústavní žaloba před čtyřmi a půl lety. Nakonec byla stažena, neprojednávalo se, a žádná sankce nebyla vyvozena. Mohu vás ujistit, že já se do této situace nedostanu, protože jsem jasně řekl, že žádnou amnestii udělovat nebudu," odpověděl Zeman s tím, že jestli něco dělá, tak je to udělení milosti.

„Milost je vždycky individuální. Amnestie je plošná a týká se všech," vysvětlil prezident a přidal svůj známý pohled na současnou vládní krizi. „Nemáte pocit, že je v tom něco chaotického?" zeptal se do publika. "Máme!" zazněly desítky hlasů doprovázených potleskem.

„Doporučil byste Sobotkovi staršímu, aby za životní nevyzrálost jeho syna, mu dal výchovný pohlavek?" ptá se další Doksan. I jemu se tleskalo.

„Já nevím, jestli pan Sobotka starší žije, ale vždy jsem byl zastáncem mírných tělesných trestů. Moje maminka měla takovou vařečku, a ten zadek mi občas namasírovala tak, že jsem svou maminku-učitelku důkladně poslouchal," odpověděl prezident.

Komu se netleskalo, byl hned první tázající. Mladý muž v zeleném tričku. Připravil si hned několik dotazů. „Prvně bych se chtěl zeptat v návaznosti na to, že vám měl pan Sobotka přinést demisi. Vy jste řekl, že normální člověk v sedm ráno spí. Víte vy vůbec, v kolik vstávají lidé, kteří vám kryjou záda? Máte tušení?"

„Já jsem vstával čtyři roky, jako zaměstnanec strojíren Tatra Kolín v pět hodin ráno a dělal jsem od šesti. Tenhleten vtípek, který lidé bez smyslu pro humor opravdu nedokáží pochopit, byl inspirován akademikem Katětovem. To byl náš nejlepší matematik, a jemu rektor kdysi vypsal přednášku z matematiky na vysoké škole v sedm hodin ráno. Akademik napsal rektorovi. 'V noci nepřednáším'. Nedokážete-li pochopit vtip tohoto typu, je mi vás trochu líto," odpověděl Zeman, a vyzval mladíka, aby položil další dotaz.

„Mě je líto, že jste nedokázal odpovědět na tuto otázku…" podotkl tázající, načež jej z několika míst v publiku přerušilo "Nech toho!". Na výzvu, aby si přihlásili ti, kdo v sedm již pracují, se nesměle vztyčilo asi deset rukou.

Tichý protest

"Je to v blbý čas," podotkl jeden z hloučku zhruba deseti poklidně protestujících lidí s červenými kartami a transparenty. "Většina lidí jsou v tuhle dobu v práci. My jsme si na to vzali dovolenou," pokračuje.

"Já tu mám celý den taky ruce ve dřezu," podotkl Zdeněk Kraus, provozovatel kavárny Republika na místním náměstí, nad jehož podnikem spolu s transparentem "Je suis Bohouš" zavlály podobné trenýrky jako před dvěma dny v Prysku. "Mám je odtamtud půjčené," dodává.