Druhý den návštěvy měl Miloš Zeman neméně pestrý. Dopoledne se setkal s obyvateli Tanvaldu. Ani se všichni, co měli o besedu zájem, do kina Jas nevměstnali. Na poledne přejel na Semilsko a první zastávkou byla sklárna a minipivovar Novosad a syn v Harrachově.

Jde o unikátní provoz s výhradně ruční výrobou skla. Pohled na koncert s píšťalami a taveninou přitahuje každého u pece. Kvůli návštěvě hlavy státu „píšťaly zmlkly".

Co je zde tak výjimečného?

Při prohlídce výrobních provozů lidé mohou shlédnout kompletní postup zpracování skla ručními technologiemi. Součástí běžné exkurze je i unikátní 100 let stará historická brusírna skla, poháněná transmisemi a vodní turbínou. Vše je v téměř původní podobě a funkční.

To vše chtěli Miloši Zemanovi ukázat. Právě nyní skláři pracují na zahraniční zakázce nápojového skla. Záměr prezidentského protokolu byl jiný. Provoz se tedy zastavil a mezi obě pece, v jedné z nichž teklo líně v pánvích žhavé sklo, připravili improvizované posezení a „hlediště" pro zaměstnance.

Harrachovská sklárna byla založena roku 1712, František Novosad ji odkoupil v roce 1993 při privatizaci Crystalexu. Ročně tu zpracují přes 1400 tun skla a navštíví ji přes 62 tisíc turistů. Kromě běžných sklenic se zde tvoří i světové unikáty, má dokonce dva zápisy v Guinessově knize rekordů za obří půllitr a nejvyšší vinnou sklenku. Na třetí titul by určitě aspirovali s uzlíky. Před časem, respektive před třemi roky, zde totiž vytvořili i speciální číši a vyrobili ji v omezeném množství v rámci 300 letého výročí sklárny. Číše stojí na „nožičce" s třemi uzly, které dělají ve sklárně speciální technikou, při které se jednotlivé části nesmí při uzlování dotknout. Jeden velký rekord ale zapisovat nebudou, i přestože by zřejmě měli. Jsou nejstarší funkční sklárnou na světě, kde se vyrábí sklo ručně. „S píšťalou. Tak jak před tisíci lety Féničané," glosuje majitel František Novosad. Zdejší historie, výroby, unikátních kusů i stohů starých dokumentů s nákresy si cenní nejen majitel ale i kurátoři a odborníci z muzeí.

I prezident si na píšťalu zahrál

„Chtěl jsem prezidentovi ukázat naši práci, aby se mohl u každé ze čtyř part, co na směně pracují, zastavit a prohodit pár slov. Osobně lituji, že tomu tak nebylo," povzdechl si Novosad. Přesto se mu podařilo vtáhnout hlavu státu do „krátkého pracovního poměru" skláře. „Prohlásím ty zkřivené tvary za umělecké dílo, to se jen tak někomu nepovede," okomentoval výzvu prezident a pustil se do práce.

Miloš Zeman si dvakrát zkusil fouknout do píšťaly s nabranou sklovinou. „Dáme to do dražby. Vypadá to jako hruška," ohodnotil svůj výtvor a přítomní skláři jeho snahu ocenili potleskem. Po skončení setkání se harrachovští skláři rychle pustili opět do práce.

A co oběd?

Klasika: Bramboračka, moravský vrabec s bílým zelím a tři druhy knedlíků, pudink na přání. Čepuje se výhradně zdejší pivo.

Dary prezidentovi

Z harrachovské sklárny si prezident Zeman odváží nejen luxusní knihu doplněnou fotografiemi k nedávnému 300. výročí. Ale především dar, jaký dostal každý prezident, který provoz navštívil. Speciální soubor sklenic na víno s názvem Masaryk. Návrh byl vytvořen právě pro T. G. Masaryka v roce 1919 při jeho tehdejší návštěvě. Jde o mimořádnou techniku výroby. Není to typický proces a svým designem je velmi nadčasová. „Spodní část připomíná Ještěd a uprostřed mám bublinu," popsal dar František Novosad.