Příběh šestiletého Adama Jíry z Kololeče na Litoměřicku, který je kvůli následkům dětské mozkové obrny po komplikovaném porodu upoután na invalidní vozík, Deník přinesl 25. června. Vzal řadu lidí za srdce, což vyvolalo zájem opravdu pomoci.

Adámkovi rodiče, Romana a Jaroslav Jírovi, upínají svou naději k vidině možná „zázračného" pobytu v Lázních Klimkovice u Ostravy. Tam využívají k léčbě speciální terapeutický oblek s názvem Spider, díky němuž by Adámek mohl snad začít sám sedět. Pobyt je ale potřeba několikrát opakovat a přijde na statisíce korun. Chlapec navíc od září 2013 začne navštěvovat základní školu v Terezíně, kde bude mít asistentku. Bez elektrického vozíku, který mu zatím chyběl, by to bylo velmi problematické.

„Osud Adámka nás prostřednictvím článku tak zasáhl, že jsme se okamžitě rozhodli „něco udělat". Bydlíme v Třebenicích, kousek od Jírů, ale nikdy jsme o nich neslyšeli," říká Dana Mlenská. Aby děti viděli, že hýbat se není samozřejmost…

Petr Mlenský, její manžel, který je pořadatelem série golfových turnajů AZ&WE Golf Tour a také zakladatelem Letního dětského golfového campu na Litoměřické kotlině. Letos se od 13. do 22.8. konal jeho třetí ročník. A tak začala pomoc Adamovi na cestě do školy.

„Po velmi vstřícném jednání s majitelem golfového hřiště Jiřím Hamrem jsme sem Adama i s rodiči pozvali mezi malé golfisty. Nejen proto, abychom oslovili sponzory a dárce, ale hlavně, aby si všech 32 zdravých dětí uvědomilo, že hýbat se a hrát třeba golf není samozřejmost," vysvětluje Dana Mlenská.

Od tohoto dne je Adam čestným členem golfového klubu Maria Theresia Golf Club, jeho velká fotografie i jeho smutný příběh denně oslovuje všechny návštěvníky i hráče klubu. Lidé přispívají jak hotově, tak na účet konta Bariéry.

Během golfových turnajů, které probíhají ve zdejším klubu, se konají i různé charitativní akce. Jen při posledním turnaji, který se uskutečnil na Litoměřické kotlině 23. srpna, hráči přispěli Adamovi Jírovi celkovou částkou 11 495 Kč.

Třebeničtí ale plánují další akce, jako například fotbalové utkání s herci televizního seriálu Okresní přebor, jednají o charitativním představení Dejvického divadla, připravují charitativní golfový turnaj s manažery předních českých i zahraničních firem. Při Rozloučení s prázdninami pro děti v Kololeči překvapili místní Jírovy dohromady vybranými 10 tisíci korunami.

Pomáhá město i místní organizace

Finanční příspěvek 30 tisíc Kč poskytlo samotné město Třebenice. Zapojují se i další místní organizace Třebenické ženy, občanská sdružení Třebenické svítání, Český granát, Mozaika a také základní škola.

Další lidé z Třebenic se srdcem na dlani chystají Charitativní cyklistický závod, jenž připravuje na sobotu 22. září MMB Třebenice.

Na konci října, kdy by se měl Adam Jíra vrátit z lázní, má snažení všech jeho „fanoušků" vyvrcholit charitativním galavečerem, jenž se uskuteční nejspíš v Muzeu Českého granátu v Třebenicích.

Přispět Adámkovi můžete i hotově

V železářství na náměstí v Třebenicích je umístěna, tak jako i v klubovně golfistů na Litoměřické kotlině, zapečetěná kasička pro příspěvky od dobrovolných dárců.

„Často se nás lidé ptají, kam mohou přispívat, když nechtějí posílat peníze převodem. I tyto peníze budou poslány na účet konta Bariéry," ubezpečuje Dana Mlenská.