Nehoda není náhoda a může se stát komukoliv z nás. V ten moment je nejdůležitější dokázat poskytnout první pomoc. Třeba sražené chodkyni, která leží na kraji vozovky a nemusí to být ani vaší vinou.

Do takovéto modelové situace byli postaveni řidiči aut, kteří včera projížděli ulicí Československé armády v jabloneckých Rýnovicích.

Policisté ve spolupráci s Českým červeným křížem opět uspořádali preventivní akci Chraň život svůj i ostatních, při níž si poskytnou nejdůležitější kroky k záchraně lidského života zopakovalo na 28 řidičů.

Kontrolovali také platnost lékárničky

„Některým při ošetřování zraněné dívky ochotně pomáhali i jejich spolujezdci," řekla tisková mluvčí Policie ČR Dagmar Sochorová. Právě od ní všichni zúčastnění šoféři, kteří se na záchraně figurantky podíleli, obdrželi nové autolékárničky.

Policisté se během této akce, v rámci silniční kontroly, zaměřili i na lékárničky jako součást povinné výbavy. Právě v tomto období totiž dochází k vypršení doby jejich použitelnosti. Také tento fakt může ovlivnit záchranu života a proto je důležité mít lékárničku v pořádku. Na celé věci nic nemění ani fakt, když řídíte cizí automobil. Jako řidič jste za povinnou výbavu zodpovědní právě vy.

Limitujícím faktorem je strach

Většina řidičů, když mělo přijít na první pomoc, přitom začínala slovy „To nejspíš nezvládnu." Nakonec to ovšem zvládl každý z nich a objevil v sobě zachránce.

„Nejčastějším problém u lidí je právě strach. Strach, že něco udělám špatně," jmenovala základní obavu všech účastníků preventivní akce Kateřina Havlová z Českého červeného kříže.

„Nejdříve jsem si myslela, že to nezvládnu, ale v té krizové situaci začne člověk nejspíš jednat instinktivně a chce zraněného zachránit," rozhovořila se starší řidička, po absolvování této akce. Sama přeci jenom doufá, že se do podobné situace nedostane.

Jde hlavně o to pomoci

Ve stejném duchu jako účastníci akce hovořila i ředitelka oblastního spolku ČČK: „S akcí jsem spokojena, protože vesměs vždycky, když jsme člověku trochu poradili začal se osmělovat a dokázal první pomoc poskytnout."

Ne vždy to bylo na sto procent, jak dodala, ale na to se podle ní v reálném životě nehraje. Jde hlavně o to pomoci.