„Postupně nabídneme školám a mateřinkám jak hračky, tak další školní potřeby, pomůcky a vybavení od atestovaných českých výrobců, a rádi bychom získali také zpětnou vazbu od těch, kteří hračky užívají, co oni by potřebovali," uvedl manažer projektu Petr Heinzl. Tuzemští výrobci jsou totiž schopni mnohem lépe reagovat na potřeby škol a hračky, pomůcky či stavebnice jim „ušít na míru". Informace o projektu najdou školy na internetových stránkách www.ceska-hracka.cz, kde jsou i kontakty na zapojené české výrobce.

Už více než rok spolupracuje se školami například jablonecká firma Lama Stone, která se specializuje na laserové gravírování a řezání. Vyrábí mimo jiné dřevěné skládačky a stavebnice, které rozvíjejí kreativitu i manuální zručnost dětí. Spolupracuje nejen s mateřskými a základními školami, ale snaží se zapojit i středoškoláky a vysokoškoláky. „Školky nám dávají podněty, co by chtěly, co by je zajímalo, co potřebují a my to pak přenášíme na střední a vysoké školy, kde studenti navrhují řešení jejich podnětů," vysvětlil ředitel Radek Lahoda.

Projekt Česká hračka do škol podpořil i starosta Smržovky Marek Hotovec (ODS). „Proč bychom měli do veřejných institucí, které jsou podporované veřejnými prostředky, kupovat hračky, které přicházejí odjinud a jejichž kvalita je často pochybná," poznamenal. Ve Smržovce se rozhodli podpořit české výrobce a hlavně ty regionální. „Díky tomu pak peníze ve finále skončí v regionu nebo minimálně v republice," řekl starosta. Navíc je podle něj rozhodně na místě dát přednost kvalitním tuzemským výrobkům před nekvalitní byť levnější asijskou produkcí.

Přibývá i rodičů, kteří dávají přednost kvalitním českým hračkám nebo školním potřebám, i když jsou mnohdy dražší," sdělila Helena Sibřinová, která má na náměstí ve Smržovce prodejnu s hračkami a regionálními výrobky a sama hračky a také dětské a kojenecké zboží i vyrábí.

„Rozšířila jsem teď na začátku školního roku sortiment o školní pomůcky, jako jsou tužky, pastelky, barvy nebo obaly. Vedle českých mám i levnější z Polska, zákazníci ale upřednostňují ty naše," uvedla Sibřinová. Stále více lidí podle ní zajímá i kvalita a zdravotní nezávadnost výrobků. „Často se ptají třeba na obsah nebezpečných ftalátů," dodala.