Rudolfu Burkertovi by ocenění „lyžař století" náleželo právem. Jako jediný před Jiřím Raškou přivezl medaile ze zimní olympiády i z mistrovství světa. Vybojoval všechny tři, zlatou, stříbrnou i bronzovou.

„Doba třicátých let, kdy jeho kometa jasně zářila, však řešila odlišné problémy, spojené hlavně se světovou ekonomickou krizí. Jaký byl závodník z pomezí Jizerských hor a Krkonoš, z klubu, který měl zvláštní poetické pojmenování SC Windsbraut Polaun," ptal se Aleš Suk v časopise Krkonoše Jizerské hory.

Tento týden se mu ocenění dostalo. V jiřetínské Detoe mu otevřeli expozici a u této příležitosti přijeli téměř všichni olympionici spjatí s Jizerskými horami. A nechyběli ani pamětníci. „No to mu snad bylo sedmapadesát a klukům se nechtělo na můstku skákat. Tak si nazul lyže a ukázal jim to. Snad si ani čibuk z pusy nevyndal," zavzpomínal zavzpomínal při otevírání muzea Jaroslav Balatka sportovec z významné běžecké rodiny.

Na expozici intenzivně pracovali v Detoe několik posledních měsíců a řadu relikvií podle Jaroslava Zemana získali především díky rodině Rudolfa Burkerta v Německu, kam se v šedesátých letech přestěhoval.

Některé věci jsou ale nenávratně ztraceny. „Mají význam pro toho sportovce. Ostatním třeba vůbec nic neřeknou," poznamenal při otevření expozice Pavel Benc (ZOH 1988 Calgary bronz).