Dnes v poledne navštívila první dáma Ivana Zemanová věznici Rýnovice v Jablonci nad Nisou. Zde si potřásla rukou s odsouzeným Jiřím Kajínkem. 

„Paní Ivana Zemanová se ve věznici Rýnovice setkala s jedním z vězňů. Jméno netřeba dodávat!" sdělil tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na svém twitteru.

O milosti uvažuje

Oznámení prezidenta Miloše Zemana, že uvažuje nad milostí nad doživotně odsouzeným Kajínkem, pobouřila před časem část veřejnosti.

On sám se k návštěvě své ženy vyjádřil na jilemnickém náměstí, kde měl odpoledne setkání s veřejností. „Vaše žena se šla s Kajínkem, bude amnestie," zeptal se napřímo mladý muž. Příliš kloudné odpovědi se ale nedočkal, mistr bonmotů a komunikace tuto otázku zřejmě čekal: „Moje žena občas navštěvuje věznice, ne proto aby se stala jejich klientkou. Stejně tak navštěvuje další podobná zařízení, jako domovy důchodců, klokánky a domovy dětí. Její návštěva v Rýnovicích je součástí tohoto programu. Setkala se tam s dalšími vězni, nejen s panem Kajínkem. A to je všechno."

„Mohu potvrdit, že prezident o věci velmi intenzivně přemýšlí. Cesta do Libereckého kraje byla plánována před několika týdny a součástí programu byla také tato návštěva. Garantuji, že v okamžiku, kdy bude definitivní rozhodnutí, budeme obratem veřejnost informovat," řekl Deníku Jiří Ovčáček v průběhu odpolední návštěvy prezidenta v Jilemnici. První dáma Kajínkovi předala knihu Zámek Lány. „Také se ho zeptala na jeho pohled na celý případ," upřesnil prezidentův mluvčí.

Za zřejmě nejslavnějším vězněm se první dáma vypravila tramvají z Liberce do Jablonce.  Po nástupu do vagónu si koupila poctivě jízdenku a se svým doprovodem se usadila v zadní části vozu.

Jízda tramvají

„Samozřejmě jsem věděl, koho vezu, jel jsem asi trochu opatrněji ale nervozní jsem nebyl," svěřil se v Jablonci na konečné pan řidič Lubomír Řepka, kterému se evidentně ulevilo, že má jízdu za sebou.

„Oslovila nás kancelář prezidenta, že se paní Zemanová dočetla o fenomenální tramvajové trati z Liberce do Jablonce a chtěla by se jí projet," vysvětlil ředitel libereckého a jabloneckého dopravního podniku Luboš Wejnar.

Cílem včerejší cesty první dámy byla návštěva rýnovické věznice, kde se Ivana Zemanová sešla se zřejmě nejslavnějším vězněm České republiky Jiřím Kajínkem.  

KLIDNĚJŠÍ ÚTERÝ

Slavnostní přivítání první dámy paní Ivany Zemanové v doprovodu paní Sylwie Půtové, manželky hejtmana Libereckého kraje, proběhlo na prvním nádvoří zámku za účasti starosty města Zákupy Radka Lípy a kastelána zámku Zákupy Petra Weisse.

Long Vehicle Circus.
WTF?! Víkend v Liberci byl ve znamení festivalu divadla

Poté se hosté přesunuli k prohlídce interiérů zámku. Úvod prohlídky byl věnován kapli sv. Františka z Assisi, v níž kastelán upozornil především na konání vytoužené svatby následníka trůnu Františka Ferdinanda d´Este s Žofií Chotkovou roku 1900.

Ve druhém patře zámku zavítali hosté do proskleného arkýře, v němž se urození novomanželé po obřadu vyfotografovali. Návštěvu hostinského apartmá s památkami na Napoleonova syna Orlíka či bytu císařova hofmistra vystřídala prohlídka bytu císaře a císařovny. Vzácné hosty zaujala zdobnost zámeckých interiérů zařízených v jednotném stylu druhého rokoka.

„Zvýšenou pozornost obě dámy věnovaly císařovu osobnímu výtahu z roku 1870 a také jídelně s barokní freskovou výzdobou. Oficiální závěr prohlídky se odehrál příznačně v apartmánu někdejší první dámy – bývalé české královny a rakouské císařovny Marie Anny Karoliny Savojské, manželky Ferdinanda Dobrotivého. Paní Zemanová se v prvním salonu císařovny podepsala do kroniky města a pamětní knihy zámku Zákupy. Zároveň zde byly předány hostům i hostitelům dárky na památku této významné návštěvy“, uvedl kastelán Zákup Petr Weiss.

Prezident České republiky, Miloš Zeman s manželkou Ivanou, zavítal na třídenní návštěvu Libereckého kraje. Na snímku zleva Jan Farský a Miloš Zeman při setkání prezidenta republiky se zastupiteli Libereckého kraje a starosty obcí Libereckého kraje dne 9.
Prezident dostal část Ústavy, aby věděl, jak se chovat

Před samotným odjezdem vyjádřila manželka hlavy státu přání spatřit zámeckého medvěda Medouška, jenž právě odpočíval po koupeli v zámeckém příkopu.