Nejprve text poznámky, jež vyvolala reakci:

O západní tangentě v kuloárech - Poznámka Jana Sedláka

Západní tangenta rozděluje Jablonec jako už dlouho nic. Odhlédněme od protestů a mrkněme se na radnici, pardón, na magistrát. Za celou, dnes už skoro nejasnou, situaci totiž může jen vedení města, které, doslova jisto si tím, že navrhovaná varianta tangenty vzbudí vášně, mělo vysvětlovat, vysvětlovat a zase vysvětlovat. Úředníci měli dát hlavy dohromady s politiky a odborníky a zcela jasně definovat pojmy i dojmy. A ne se jen posléze bránit atakům. V takovém případě se nedivme, že protestující jsou na koni, že jim kde kdo zobe z ruky a že nalézají uši ochotné poslouchat, oči svolné hledat a nalézat. To, že magistrát řádně vše nevysvětlil, prostě nahrává domněnkám o samovůli či úmyslu. A nebo, a to je ještě horší, o nevědomosti zainteresovaných.

Reakce magistrátu

Veřejné besedy nad územním plánem se konaly od července loňského roku. Bylo jich celkem 6 v jednotlivých částech Jablonce a jedna na Krajském úřadě  LK – veřejné projednání návrhů zásad ÚP. Ve druhé polovině září se navíc v Jablonci konaly 2 besedy, jedna jen k Dopravnímu řešení ul. Palackého – U Přehrady – Riegrova  a druhá k Západní tangentě.V listopadu 2011 se konalo jednání starosty Beitla se zástupci sdružení Žižkův vrch nad přípravou ÚP. V lednu 2012 pak proběhla diskuze podobná, kde už byli zastoupeni  zhotovitelé ÚP, dopravní odborníci,členové Výboru pro územní plánování a strategii rozvoje města, zástupci o.s. Žižkův Vrch a o.s. Srnčí důl. P. Vokurka, který zastupoval Srnčí důl řekl, že na jednání přišel pouze jako pozorovatel, jelikož nemá dostatek informací.  Koneckonců, jednání se zůčastnil i redaktor Jabloneckého deníku Jan Sedlák a ostatní zástupci médií.

 Územnímu plánu byl věnován velký prostor v Jabloneckém měsíčníku. V červnu 2011 a dvojčísle červenec-srpen 2011 vyšly přílohy, kde byla celá situace podrobně popsána. Zejména prázdninová příloha JM se týkala západní tangenty včetně zakreslení navrhované trasy do fotomapy. Kdo se chtěl informovat měl možnost. Byli jsme si vědomi, že přicházíme s některými nepopulárními návrhy, proto jsme informovali a vysvětlovali.  Kdo chtěl schválně zůstat neinformovaný, zůstal.

Krom besed k tématu územního plánu, připravuje město v průběhu roku setkání vedení města s veřejností. Na rozdíl od tématických besed k ÚP se ostatních setkání s veřejností účastní velmi málo lidí. Občanům dáváme, na rozdíl od jiných měst, možnost diskutovat přímo se zástupci politického vedení města, ale k dispozici jsou i vedoucí jednotlivých odborů. Tak mě napadá, proč se neglosuje, že lidé na besedy a veřejné diskuse nechodí. Město se snaží přinášet informace a má zájem s lidmi probírat, jak bude Jablonec vypadat a jak bude fungovat.

Veškeré informace jsou také na webu města - http://www.mestojablonec.cz/cs/uzemni-planovani/

Veřejné informativní besedy s tématem územního plánu:

11.7. pro občany Mšena, Rýnovic a Lukášova – v ZŠ Mozartova

13. 7. pro občany žijící v centru a v Jabloneckých Pasekách – v malém sále Eurocentra

18.7. pro občany Vrkoslavic a Kokonína – Kulturní dům Kokonín

20.7. pro občany Proseče – kino Junior

17.8. – oficiální veřejné projednání (dle stavebního zákona) – Eurocentrum

5.9. – veřejné projednání návrhu změny stávajícího územního plánu - Eurocentrum

19.9. -  beseda k dopravnímu řešení ul. Palackého –U Přehrady – Riegrova – Eurocentrum (50-100 lidí)

26.9. – beseda k Západní tangentě – Eurocentrum (účast cca 150-200 lidí)

+ 12. 9. – Veřejné projednání návrhu zásad územního rozvoje LK – Multimediální sál KÚ LK

 11.1.2012 – debata nad přípravou nového územního plánu

Přítomni: zástupci města (Beitl, Vobořil), Výbor pro územní plánování a strategii rozvoje města (Paukrtová, Pešek, Karásek, Kraus, Fojtíková), zástupci Saul, Valbec, o.s. Srnčí důl a Žižkův vrch.