Regionální produkt Český ráj

Kvůli epidemiologické situaci se hodnocení konalo elektronickou formou. S žadateli se ale porota ze Sdružení Český ráj setkala už během léta letošního roku.

Nové produkty

Šárka Bredlerová z Malé Skály má již léta značku Regionální produkt Český ráj na svých přírodních mýdlech. Nedávno se pustila také do výroby čerstvých kozích sýrů, které lze zakoupit pod značku Kozy v ráji. Její produkce je dostupná v jejím bezobalovém obchůdku (Malá Skála, čp. 214), sýry dodává také do bister či kaváren.

Manželé Vondráčkovi z Pekárny Sychrov (Mnichovo Hradiště) pečou kvalitní chleby, slané a sladké pečivo i cukrářské dobroty. V Mnichově Hradišti prodávají na farmářských trzích, dodávají do kaváren a bister a nyní otevírají svou kamennou prodejnu na náměstí v Mnichově Hradišti.

Zahrady Psinice u Libáně jsou chloubou Josefa Noska a Ondřeje Kotoučka. Pěstují zde mnoho druhů rajčat, dýně, papriky, cukety a bylinky. Také chovají ovce, slepice a včely. Pořádají vlastní prodejní jarmarky s účastí mnoha dalších šikovných pěstitelů a výrobců.

V rodině Pelcových v Markvarticích na Sobotecku se mnoho let pěstují a šlechtí růžové keře. Rostliny tu začínají pěstovat z malého pupenu, který vyrůstá z kořene šípku. Mladé rostlinky pak pravidelně zaštipují, tím podpoří jejich rozvětvování a rostlinka vytvoří dobře stavěný a bohatý keřík.

Manželé Laššovi vlastní ve Střížovicích u Pěnčína jabloňový sad, který se pyšní certifikátem pro bio pěstitele. Z vypěstovaných jablek vyrábí lahodný bio mošt.

V rámci certifikace byl také rozšířen již dříve certifikovaný sortiment Statku u Macháčků z Huntířova, a to o čerstvě mletou špaldovou, žitnou a pšeničnou mouku. Také certifikovaný sortiment Dobrot z ráje paní Martiny Papežíkové z Mašova byl rozšířen, a to o „Vomáčky“, „Sušené houby“ a „Pečené čaje“.

Regionální produkty mohou být dobrým tipem na vánoční dárek. Další informace najdete na www.regionalniprodukt.cz nebo FB www.facebook.com/rpceskyraj.

Již třináctým rokem Sdružení Český ráj certifikuje výrobky splňující stanovená hodnoticí kritéria, která zohledňují především původ výrobku v regionu, originalitu, ekologickou šetrnost a podíl ruční práce. Certifikace se konají dle zájmu výrobců, většinou na jaře a na podzim.
Zdroj: Sdružení Český ráj