Pokud jste si stále nezvykli na parkovací rutinu, kdy je v centru Jablonce po většinu dne nemožné najít místo k zaparkování, můžete v dohledné době čekat velké změny. Město totiž po dlouhodobých negativních zkušenostech chystá řadu novinek, které by měly Jablonečanům i projíždějícím řidičům zajistit větší šanci bez problémů zaparkovat.Problémem číslo jedna je v Jablonci citelný nedostatek parkovacích ploch, na který dlouhodobě poukazuje řada nespokojených řidičů. „Stačí třeba, když si potřebujete něco vyřídit na radnici nebo se jen stavit v některém obchodě v centru nebo poblíž centra. Přes den máte šanci najít místo jen málokde," řekl Deníku čtyřiatřicetiletý Michal Zlámal z Jablonce.

Nových parkovacích placů by mělo v Jablonci přibýt hned několik. „Nové plochy vzniknou v ulici Lipanská na místě bývalé tržnice, na Dolním náměstí, před zimním stadionem nebo v ulicích Korejská či Smetanova," nastínila mluvčí jabloneckého magistrátu Markéta Hozová.

Parkovištím v centru města má výrazně odlehčit i omezené vydávání parkovacích karet, které funguje už od ledna. „Stávalo se, že parkoviště v centru na celý den obsazovala vozidla s parkovacími kartami a člověk, který si potřeboval během dne ve městě nakoupit nebo něco vyřídit, neměl kde zaparkovat," konstatoval primátor Jablonce Petr Beitl.

Na mnoha plochách, jejichž seznam město po schválení zastupitelstvem zveřejní na svých webových stránkách města, už nebude možné s parkovací kartou zastavit.

Změní se i časy, po které budou v Jablonci parkovací místa s automaty zpoplatněná. Nově to bude pouze ve všední dny, a to od osmi do osmnácti hodin. O sobotách, nedělích a svátcích bude parkování ve městě zcela zdarma.

Řidičům, kteří potřebují parkovací místo využít jen na pár minut, by měla vyhovovat další novinka, kterou bude bezplatná první půlhodina parkování na určitých plochách v centru města. „Tuto dobu pokládáme za nezbytně nutnou pro rychlý nákup například v lékárně," dodává k novému konceptu jablonecký primátor.

Změnit by se měl i dosavadní ceník parkování, ale zatím ještě není jasné jak. Napřed ho totiž musí schválit zastupitelé. Mělo by se tak stát ještě v lednu.

„Zatím se parkovné stále platí v původní výši. Podle nového ceníku se bude vybírat hned, jakmile budou splněné veškeré technické parametry a umožní to klimatické podmínky," poznamenal vedoucí oddělení správy komunikací jabloneckého magistrátu Pavel Kozák.

Podle primátora Petra Beitla nová koncepce parkování oživí centrum města.

„Měla by pomoct obchodníkům z hlediska vyššího přílivu zákazníků a také by měla podpořit a zvýšit návštěvnost Jablonce," uzavřel primátor.