Od samého začátku letošního roku bylo zakázáno vstupovat na část Riegrovy stezky z důvodu sesutí svahu. Stezka je přitom vyhledávanou turistickou trasou, zároveň ale zkratkou spojuje města Železný Brod a Semily pro pěší.Turisté i obyvatelé obou měst se mohou radovat. Stezka vedoucí nádherným kamenitým údolím řeky Jizery je již otevřena.

„Cesta byla v daném úseku zcela nebezpečná, hrozil pád osob ze svahu," vysvětlil Ludvík Řičář, ředitel libereckého Krajského ředitelství státního podniku Lesy ČR.

Právě na pozemku podniku k sesuvu došlo, proto jeho odborníci začali havarijní stav zkoumat a hledat řešení nápravy. „Nakonec jsme se rozhodli pro sanaci svahu a výstavbu lávky přes nebezpečné místo," přiblížil Řičář.

Zákaz vstupu na stezku měl přitom trvat až do začátku srpna, díky vstřícnosti orgánů ochrany přírody (stezka vede přírodní rezervací Údolí Jizery) a rychlosti vydání výjimek při dodržení zákonných podmínek, se však stezka znovu otevřela již 10. července. Původní představa počítala s výstavbou opěrné zdi.

I přes označení zákazu vstupu po stezce nadále chodili lidé. I proto, byť na jiném místě, než které sanoval podnik Lesy ČR, došlo na konci května k nehodě.

K záchraně sedmileté holčičky byli voláni semilští hasiči. Dívka spadla prudkým srázem v délce asi padesáti metrů. K události navíc došlo v oblasti pěšorestu, tedy malé plošiny na skalním útesu nad pravým břehem Jizery v necelé polovině Riegrovy stezky. Je to zároveň nejvýše položené místo stezky.

„V okamžiku příchodu lezecké skupiny byla dívenka zpět na cestě. Vytáhl ji dobrovolný hasič, který po stezce procházel. Semilští hasiči provedli ošetření, holčičku vzali do náruče a donesli ji zhruba kilometr k vrtulníku," dodala mluvčí Hasičského záchranného sboru kraje Zdenka Štrauchová.

Riegrova stezka je turistická trasa, kterou založil a slavnostně otevřel 20. října 1909 Klub českých turistů a která vede ze Semil do Železného Brodu. Stezka vede podél řeky Jizery a její délka je necelých pět kilometrů. Stezka nese jméno po významném politikovi a rodákovi ze Semil Františku Ladislavu Riegerovi, který stál u založení Národní strany a později se stal jejím druhým vůdcem. Souběžně s původní Riegrovou stezkou dnes vede naučná stezka, která obsahuje patnáct zastavení, věnovaných přírodě, turistice a technickým zajímavostem v údolí. Zajímavostí stezky je sedmdesát sedm metrů dlouhá visutá galerie vybudovaná pět a půl metru nad původní hladinou řeky. Další netradiční stavbou je hydroelektrárna ve Spálově. Vodu na turbínu přivádí 1 300 metrů dlouhý tunel, vylámaný ve skále. Cesta prochází kolem několika vyhlídek, z nichž je krásný pohled na řeku Jizeru a její údolí.