O kolik jde peněz

Nyní je rodičovská 220 tisíc korun a zvýší se na 300 tisíc korun. U vícerčat poroste z 330 na 450 tisíc korun.

Koho se zvýšení týká?

Rodin, kterým se po 1. lednu 2020 narodí dítě a také těch, kteří v té době budou pobírat rodičovskou a mají dítě mladší čtyř let. Smůlu mají lidé, kteří sice budou mít v době platnosti zákona dítě mladší čtyř let, ale rodičovskou už vyčerpali.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.
Podoba rodičovské se do tří let zřejmě změní. Mohlo by se na ni odvádět pojistné

Musím jít někam žádat?

„Navýšení celkové sumy rodičovského příspěvku pro všechny, kteří budou pobírat příspěvek i po 1. 1. 2020, nebudou doprovázet žádná složitá papírování. Celková částka rodičovského příspěvku se z 220 tisíc Kč zvýší na 300 tisíc Kč (u vícerčat na 450 tisíc Kč) rodinám automaticky! Nikdo tak nebude muset na úřadech práce o zvýšení celkové částky žádat,“ říká Kateřina Brodská z ministerstva práce a sociálních věcí.

Řešit se budou muset jen případné úpravy čerpání měsíční částky. „Všichni příjemci, kterých se tato úprava dotkne, budou o změnách informováni dopisem,“ vysvětluje Brodská. Dopis ale odejde rodičům, jichž se to týká až poté, co zákon schválí Senát a podepíše prezident.

Co když mi rodičovská končí na jaře?

Hodně rodičů teď možná bude „taktizovat“ a prodlouží si rodičovskou tak, aby vyčerpalo maximum z 80 tisíc navíc. Výši měsíční rodičovské lze každé tři měsíce měnit (žádat je možné nejen osobně, ale i elektronickým formulářem či poštou). Maximální hranici rodičovské má každý svou vlastní – čerpat můžete až do výše své mateřské (max. 70 procent mzdy). Pokud jste mateřskou nepobírali, váš limit by měl být od nového roku 10 000 Kč měsíčně (místo nynějších 7600 Kč).

Matky malých dětí by uvítaly možnost kratších úvazků
ČERNÁ A BÍLÁ: Měli by všichni dostat 300 tisíc na narozené dítě?

Kam se obrátit?

Pro orientační výpočet rodičovské je dobré zkusit některou z internetových kalkulaček. Úřady práce už spustily poradenský e-mail rodicak@uradprace.cz (jk)