Odbočíte z hlavní silnice na most, projedete celou obcí a po chvíli uvidíte po pravé straně v kopci dlouhou louku to je sjezdovka. V levé zatáčce se nachází parkoviště, kde můžete odstavit zdarma svůj vůz. To už ale není pravda. Na Jablonecku zmizel další vlek. Na svahu v obci Líšný zlikvidují celé zařízení.Malá, ale mezi místními oblíbená sjezdovka ukončila úderem letošní zimní sezony provoz.

„Bohužel, náš vlek pro Sokol není už několik let přínosem. Tudíž bylo rozhodnuto, že provoz líšenského vleku bude ukončen," vysvětlili místní Sokolové na webových stránkách vleku.

„Špatný terén, chybějící rolba, nutnost pořízení nového lana, vysoké provozní náklady," vypočítal starosta líšeňského TJ Sokol Jiří Zahradník důvody, které vedly k nepopulárnímu řešení.

Místním obyvatelům, kteří byli na provoz vleku zvyklí, se rozhodnutí nelíbí. „Je mi to líto, s klukem jsme tam za sněhu jezdili skoro každý den. Ještě jsem měl nějaké jízdy předplaceny z loňského roku, měly platit i letos," popsal Petr Hušek z Líšného.

Právě i cena jízdného stojí podle starosty Líšného Jiřího Mikeše za vzniklými problémy jednoty. „Za jednu jízdu se platily tři koruny, což je až tristní," vysvětlil. Zpráva o konci provozu vleku jej konsternovala. „Když to řeknu lidově, skoro mě trefil šlak," zlobí se Mikeš.

„Oni (TJ Sokol) to obci vůbec neoznámili, já se ptal, zda je to pravda a zda k tomuto rozhodnutí mají nějaký relevantní podklad. Žádný ekonomický či provozní rozbor jsem neviděl, nevím zda někdo navrhoval něco jiného než zrušení. Prostě se výbor TJ tak nějak rozhodl," popsal celou situaci. Podle jeho slov by obec mohla nabídnout jednotě pomoc s řešením problému. Ale …

„Propagace provozu žádná, marketing oproti například vleku v Alšovicích žádný. A asi by se muselo koupit lano za čtyřicet tisíc korun. Asi Sokoly tohle všechno po všech těch mnoha letech překvapilo," doplnil starosta.

Chladným nenechala zpráva o konci vleku ani diskutující na webových stránkách vleku.

„My ten vlek všude chválili. Kolik kilometrů jsme na něm najezdili! A těšili se vždy, že uvidíme známé. A najednou je úplný konec skvělého lyžování pod Suchými skalami," povzdechla si debatující s nickem Jana.

„Prostě to už tuhle zimu neotevřeli a basta. Nic oficiálního, jako hotovou věc to hodili jen na internet," popisuje další místní obyvatel, který nechce být jmenován, a to i z toho důvodu, že je sám členem místní TJ Sokol.

„Situace už nebyla únosná, náklady na provoz vleku byly moc velké a výdělky poslední roky žádné. Rozhodnutí o ukončení provozu bylo jediné možné, je nezvratné," vysvětlil Zahradník s tím, že TJ Sokol doplácela na provoz vleku již několik let.

Když se k tomu před nadcházející sezonou objevila nutnost výměny vodícího lana za další desetitisíce korun, zazvonil vleku umíráček.

„Mrzí nás to, ale nešlo to jinak. Lidé si zvykli na moderní lanovky v nedalekých Jizerských horách, náš vlek měl smysl před mnoha lety. A zasněžování by bylo v naší nadmořské výšce drahé," dokončil Zahradník.