Souvisí uvedení libereckých chemiků do pohotovosti s aktuální situací na Ukrajině? 
Nesouvisí, 180 chemiků bylo 1. března oficiálně začleněno do pohotovostních Sil velmi rychlé reakce. Jedná se o akt, ke kterému by došlo i v případě, že by nedošlo k ruské agresi vůči Ukrajině. 

Chemičtí specialisté 1. března splnili podmínky pro roční začlenění do sil velmi rychlé reakce NATO, v případě potřeby musí reagovat v řádu dnů. Budou tedy v případě nutnosti vysláni do akce? 
Vzhledem k tomu, že už minulý týden NATO aktivovalo své obranné plány, vyčlenění chemiků pro síly rychlé reakce prakticky znamená, že mohou být vysláni vrchním velitelem spojeneckých sil v Evropě (SACEUR) – generálem Todem D. Woltersem – kamkoliv, kde budou na území NATO potřeba (ale výhradně na území NATO). Ale dokud jim SACEUR nasazení nenařídí, budou v České republice v pohotovosti a připraveni během několika dní vyjet. 

Nová obrněná vozidla české výroby si ve středu převzali vojáci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci.
Sovětská obrněná vozidla dosloužila. Liberečtí chemici je vyměnili za česká

Co vše zahrnuje připravenost chemiků, co konkrétně je nachystané? Kolik vojáků, kolik techniky, případně jaká? 
Připravených je 180 příslušníků libereckého 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. Více informací však z důvodu operační bezpečnosti nemůžeme sdílet. 

Jak rychle by případně byli schopni vyrazit do akce? 
Jednotky aktivované v rámci VJTF musí být připraveny vyrazit do 5 dnů od momentu, kdy si jejich zapojení vyžádá SACEUR.