Kdy byl původní termín akce?
Celoroční seriál Milada Tour se skládá ze tří akcí, poslední zimní, nazvaná Winter Milada Run, se měla uskutečnit 11. prosince loňského roku. Nálada i ceny měly být vánoční. Připraven byl stromeček, ozdoby, prskavky, nafukovací sněhulák. Prostě pohoda. Covid to všechno zrušil a my museli hledat náhradní termín.

Kolik lidí připravuje tyhle sportovní akce? 
(smích) Základ organizačního týmu tvoří tři lidi. Já, můj bratr a Zuzana Kotěšovcová. Všechno se musí promyslet, naplánovat, vytelefonovat, nasmlouvat. Hodně lidí si myslí, že je to taková dobře placená taškařice, ale pravda je trochu jiná. Běhání kolem toho je dost. Před závodem se rozšíří tým na třicet lidí, všechno musí klapnout. Profesionální časomíra, pronájem haly, vyznačení trati, zázemí, reklama, ozvučení, komentátor, trička, ceny, doprava, dokumentace, různá povolení, jednání se sponzory atd. Po závodech musím zpracovat vyhodnocení a předat je partnerům. Je to dost podrobné včetně místa s reklamou, dokumentace a statistiky.  

Milada Tour má přes třicet partnerů. Je těžké sehnat podporu pro sport? 
Ano. Je to především o osobním jednání, odpovědnosti, zkušenostech a kontaktech. Dělá mi radost, když si startovní číslo navléknou na tělo lidé, kteří nám věří a podporují nás. Dnes (5. února, kdy rozhovor vznikl, pozn. red.) jich tu bylo zase dost. Jezdí sem pravidelně bývalý český profesionální handicapovaný cyklista Jiří Ježek, několikanásobný mistr světa. Dnes běžel kratší trať. To je člověk, který motivuje nejen mládež.       

Winter Milada Run.
Jezero Milada v sobotu navštívilo přes 500 běžců. Najdete se na fotkách?

Kdo předává ceny?
Nechtěl bych nikoho vynechat, nebo urazit. Ten seznam by byl dost dlouhý. Vždycky to jsou osobnosti veřejného života, nebo sportovní legendy. Dnes tu byla Bedřiška Kulhavá a Jana Vápeníková.  

Běžel jste někdy závod na Miladě?
Ne. Rád se projedu na kole, hraji tenis, proběhnu se synem v náručí, ale startovní číslo na Miladě jsem nikdy neoblékl. Jsem učitel, s krátkou přestávkou učím zeměpis a tělesnou výchovu devět let. Sport je můj život, ale na Miladě jsem hlavně pořadatel. 

Někdo se tu ptal, jestli je trať stejná jako minule? 
Ráno začínaly děti (500 a 1000 m). Ve dvanáct hodin startoval hlavní závod na 12,5 km, potom kratší na 5,3 km. Všechny statě jsou stejné jako v předchozích letech. Každý hned zjistí, jestli se zlepšil, nebo ne. Výsledky jsou na našich webových stránkách.

Co připravujete na letošní rok?
V květnu se uskuteční závod horských kol (7. 5. 2022), v červnu bude letní běžecký závod (4. 6. 2022), končíme v prosinci (10. 12. 2022). Věřím, že už to bude bez covidu. 

Absolutní vítězové:
12,5 km
muži - Čadek Ondřej - TJ Sokol Unhošť - 00:44:40
ženy - Křížová Anežka - TJ VTZ Chomutov -  00:50:19

5,3 km
muži - Karko Jan - AC Česká Lípa - 00:19:05
ženy - Pekařová Jana - TJ Turnov - 00:20:02