„Odpůrci vystrašili lidi smyšlenými nebezpečími a tak získali jejich podpisy pod petici. Jde o manipulaci veřejného mínění a šíření poplašné zprávy," sdělilo ústy mluvčí Agáty Jankovské vedení společnosti Entergeo, SE, jež se připravuje na průzkumné vrty v Tanvaldu. Záměr je jasný: postavit tu geotermální elektrárnu.

Záměr ale narazil na mohutný odpor místních obyvatel, jež houfně podepisovali petici proti elektrárně. Petiční výbor vybral přes dva tisíce podpisů. Lidé se obávají otřesů, praskání domů, ztráty či degradaci podzemních vod, mlhoviny a dalšího.

Pravdou je, že některé argumenty obsažené v petici se postupně stávají až vyvratitelnými. To ale v době, kdy jsou oba tábory naprosto nesmířlivě zakopány na svých pozicích. A ve chvílích, kdy společnost konečně začala o záměru hovořit s lidmi. Chtělo by se říci: pozdě.

„Otázky a fakta, které za omezených možností zveřejňují odpůrci díla, označuje společnost za v podstatě kriminální čin," povzdechl si Jaroslav Mikš za petiční výbor.

„Před veřejným jednáním chceme vyzvat obyvatele Tanvaldu, aby se seznámili se všemi dostupnými informacemi, odbornými posudky a výsledky dosavadních průzkumů a nespoléhali se na zkratkovité a často zavádějící informace, které jim předkládají někteří odpůrci projektu," vyzvala Jankovská.

Výzva, kterou společnost vydala, je podle petičníků až zábavná. „Starosta a možná i zastupitelstvo věděli o celé plánované akci déle než dva roky," myslí si petičníci.

Informace Tanvalďákům byla poprvé poskytnuta prostřednictvím veřejné vývěsky před Vánoci 2013. „Je to i logické. Lidé mají před Vánoci jiné starosti a kdo by četl vývěsku, kde se obvykle píše o prodeji pozemku AB babičce XY," myslí si Mikš.

Celá výzva obyvatelů Tanvaldu je rozpracována na několik stránek s několika body petice, jež vyvrací. Uveďme si jen některé. „Například uvádějí (petičníci pozn. redakce) nebezpečí poškození železniční trati. Přitom majitel této trati stanovil své podmínky a s projektem vyjádřil souhlas. Žádného nebezpečí se neobává. Proč tedy strašit veřejnost," píše společnost Entergeo, SE.

Na to odpůrci geotermální elektrárny odpovídají: „Všichni úředníci, kteří podepsali souhlas s projektovaným dílem bydlí úplně jinde, než v Tanvaldě. Je jim lhostejné, že v době výstavby se například bude odvážet cca 100 000 kubíků zeminy, že se do případně schválených vrtů bude zavážet beton, a to do hloubky tří kilometrů, že je to pohyb stovek těžkých náklaďáků denně po dobu minimálně jednoho roku.

Proč?

Jak již bylo řečeno, petičníkům nejvíce vadí, že o záměru byli informováni pozdě a že lidem v Tanvaldu nebyly předloženy odborné podklady o technologii.

Společnost Entergeo, SE chtěla před lety postavit geotermální elektrárnu v Semilech, i tady však narazila na odpor obyvatel. Město poté vyvolalo referendum, ve kterém se obyvatelé města rázně postavili proti záměru.

Tanvaldská radnice nadále zdůrazňuje, že v rámci řízení o umístění stavby budou mít občané i právnické osoby možnost se vyjádřit a podat své námitky. Na zasedání zastupitelstva města dne 30. dubna bude na žádost občanů zařazen bod týkající se případné výstavby geotermální elektrárny. „O umístění a případné výstavbě ještě vůbec nebylo ze strany stavebního úřadu, rozhodováno," doplnil starosta Petr Polák.

Informace proti výstavbě GTE v Tanvaldu přináší webgeotermal-v-tanvaldu.webnode.cz/. Obhajují ji naopak na webu společnosti Entergeo SE entergeo.com.

Veřejné jednání zastupitelstva města Tanvald ohledně záměru výstavby geotermální elektrárny proběhne 30. dubna od 16 hodin v kině Jas.