"Pár věcí tu jistě je, které mě ze židle zvednou. Ale v poslední době je jedno téma, nad kterým přemýšlím častěji. Hazard. Když slyšíme slovo hazard, tak nás na prvním místě napadne myšlenka: Jak hazard účinně a co nejrychleji zakázat a jak jej definitivně vymýtit z našeho života.

Máme rodinu, děti, vnoučata a přátele a nechceme, aby do hazardu někdo z našeho nejbližšího okolí propadl. Hazard nemilosrdně ničí jak samotné hazardéry, tak jejich okolí a zejména jejich rodiny. Je však vůbec reálné lidem hazard úspěšně zakázat? Tak, aby pochopili, že je hazard opravdu špatná věc a okamžitě jej zanechali? A co vlastně všechno hazard je? Nejsou to zdaleka jen výherní, trefněji řečeno, prohrávající automaty + interaktivní videoloterijní terminály (IVT) a nebo karban. Je to především i hazard s lidským zdravím: drogy, alkohol, tabák. A nejen to, ale i velmi populární adrenalinové sporty. Hazarduje se i se stabilitou partnerských vztahů návštěvou nevěstinců.

Mohl bych ještě dále pokračovat, s čím vším se dá efektivně hazardovat, ale vrátím se k IVT, tedy k hernám: Ptám se nahlas a veřejně: Je vůbec možné lidem zakázat hazardy? Či se jedná o utopistická anebo populistická předvolební hesla některých politiků? Z vlastních zkušeností víme, že se nedá zakázat nikomu nic. Alespoň ne v demokracii. Ba, naopak. Zakázané ovoce nejvíce chutná.

V Jablonci nad Nisou se v roce 2013 přerozdělí nadlimitní výnos z hazardů za rok 2012 a to v celkové výši 5 milionů korun. Opravdu jsem očekával, že o tyto „špinavé peníze" nebude vůbec žádný zájem a že se od nich bude zastupitelstvo, ale především neziskové organizace distancovat. K mému obrovskému překvapení o tyto peníze projevily eminentní zájem neziskové organizace z oblasti sportu, kultury a sociální sféry. A diskuze na toto téma teprve pořádně začne. Každý by totiž chtěl z tohoto koláče pro sebe ukrojiti co největší sousto.

Logicky mi tedy vyplývá otázka bez odpovědi: „Co s hazardem v centru města?" Osobně jsem toho názoru, že lidské neřesti jsou nezakazatelné a každý, kdo chce, si k nim svojí cestičku spolehlivě najde. Pouze herny a hampejzy musí být co nejdále od škol a od míst, kde se pohybují děti a zisky z nich by měly být řádně zdaněny."