Podle platného ceníku dosud zaplatil rodič s dítětem menším než 120 cm za vstupné na letní louku 50 korun. „Dohodli jsme se, že v rámci prorodinné politiky poskytneme prázdninovou slevu dvacet korun," sdělila náměstkyně primátora Soňa Paukrtová. Sleva je udělována na jedno dítě s jedním dospělým, to znamená čtyřčlenná rodina tak zaplatí za celodenní pobyt 60 korun, pokud přijde jeden dospělý se dvěma či více dětmi, sleva je taktéž 20 korun.

V květnu roku 2009 vytvořilo město společně s ČSAD Jablonec projekt rodinné víkendové jízdenky. Ten převzal i Dopravní podnik měst Liberec a Jablonec (DPMLJ), a tak i nadále platí, že během víkendu, od páteční 14 hodiny do nedělní půlnoci, může jeden dospělý se dvěma dětmi využít v síti jablonecké MHD rodinnou jízdenku za 52 korun, dva dospělí se třemi dětmi za ni zaplatí 66 korun. Z rozpočtu prorodinné politiky město v tomto roce kromě zmíněné jízdenky přispělo například na Folklórní festival, Pohádkovou přehradu, Den otců či Den rodiny.

Titul Obec přátelská rodině Jablonec nad Nisou získal v roce 2008 v soutěži vyhlášené Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky, kam se přihlásilo čtyřicet soutěžících.