Hádejte, kolik umělců dá dohromady Železný Brod. Podle zájmu o vystavení svých prací v Městské galerii Vlastimila Rady jich je nejméně osmdesát dva!Mánie vypukla s příchodem nového roku, kdy občanské sdružení Občanská beseda přišlo s nápadem odkoukaným z Francie. Nabídnout výstavní prostory veřejnosti.

„Příležitost představit výsledky svého tvůrčího úsilí dostali úplně všichni bez rozdílu, zda jsou profesionální umělci, studenti nebo kreativní nadšenci. Jediným omezujícím kritériem byl prostor galerie," přiblížil uznávaný designér Zdeněk Lhotský, jeden z hlavních organizátorů výstavy s titulem Salon.

Výstavu navštívilo celkem 344 návštěvníků! „A protože je v mimosezónním čase galerie otevřená pouze během víkendu, je to skutečně úctyhodné číslo," přiblížila Iva Chaloupková, vedoucí Informačního a kulturního střediska Železný Brod.

V průběhu výstavy probíhalo hlasování o nejlepší amatérské exponáty. Vítězem se stal Břetislav Novák ml., za skleněný broušený objekt. Sklářský výtvarník a pedagog střední uměleckoprůmyslové školy sklářské bude vyzván k samostatné výstavě, která by se měla konat v příštím roce.

Na druhém místě se umístil Jan Smetana se svou malbou zimní krajiny Pohled na Bzí. A pomyslný bronz bral Jan Sochor se souborem tří maleb.

A protože první Salon měl úspěch, možná se dočkáme dalšího. „Poslání městské galerie bylo touto atraktivní výstavou naplněno a v projektu by se mělo pokračovat i v následujících letech," nastínil Martin Hlubuček za Občanskou besedu.

„Věděl jsem, že se každoročně schází vysoký počet žádostí o uspořádání výstavy. Salon je velmi elegantní cestou," shrnul starosta města André Jakubička.