Za tři minuty porazit strom, za pár vteřin vyměnit řetěz, řezat přesně a rychle. Souboje těch nejlepších dřevorubců od nás i ze zahraničí uvidí i letos návštěvníci červnového Lesnického dne v Ralsku. Přestože do konce registrace zbývají ještě tři týdny, již nyní je jasné, že počet závodníků na národním šampionátu strhá historické rekordy.

Mezi účastníky nebude chybět úřadující světový juniorský šampion Martin Švec, pět německých reprezentantů i všichni borci české národní špičky. Své umění s motorovou pilou představí návštěvníkům Lesnického dne i zástupkyně něžného pohlaví. Na šampionát se totiž registrovala Martina Balzová, loňský nováček v poli českých sportovních dřevorubců.

„Těší nás hlavně počet mladých závodníků, kteří mají zájem o účast a jsou zárukou budoucnosti českého dřevorubeckého sportu. Někteří z nich jsou potomci borců, kteří jsou pravidelnými účastníky bojů na Skelné huti," uvedl Pavel Češka, hlavní rozhodčí a vedoucí lesní výroby Vojenských lesů a statků, které Lesnický den pořádají.

Letošní novinkou šampionátu, na kterou se mohou návštěvníci těšit, bude pak divácky atraktivní štafetový závod čtyřčlenných družstev. Jde o obdobu soutěže „Štafeta národů," která je součástí světových šampionátů od roku 2008. V něm na každého závodníka v paralelním závodě dvou týmů čeká trať s dvěma stojícími kládami a dvěma ležícími, které musí zdolat v co nejkratším čase a předat v cíli štafetu týmovému kolegovi.

Lesnický den v Ralsku je největší tuzemská lesnická akce pro veřejnost. Letošní ročník se koná v areálu Skelná huť v pátek 16. a v sobotu 17. června.