Osobním dopisem pozvali všechny vítěze, kteří vzešli z výtvarných soutěží, které každý měsíc vyhlašuje v radničním měsíčníku skřítek Pastelka.

„Vítěze z let 2011 2012 jsme pozvali do kina na animovaný film Hurá do Afriky, pro vítěze posledních dvou ročníků jsme připravili společně s kinem další animovaný film Mrňouskové," říká Petr Vobořil.

Program v Kině Radnice začne ve 14.30 hodin krátkým vyhlášením pětice vítězů kola zaměřeného na Krakonoše.

„Obvykle za dětmi, jejichž obrázky byly nejlepší a publikované v měsíčníku, jezdíme do jejich školek. Výjimečně je vyhlašujeme právě při podobné příležitosti v kině nebo Dni rodiny na Mírovém náměstí před radnicí," vysvětluje náměstek primátora a dodává, že připravené jsou diplomy a pohádkové, bohatě ilustrované knížky. „Právě letos děti malují každý měsíc nějakou pohádkovou postavu," sděluje Petr Vobořil k soutěži, jež se stala už tradicí.

Se skřítkem Pastelkou malují děti v Jablonci od ledna 2008. Zapojily se do něj nejprve všechny mateřské školy ve městě, po té se přidali i nejmenší školáci. A na nedostatek obrázků si vyhlašovatelé rozhodně nemohou stěžovat. „Každý měsíc jich chodí velké spousty, vždy mě to velmi příjemně překvapí," usmívá se náměstek Vobořil.

První velké setkání malých malířů proběhlo na konci října 2009 v Eurocentru, v kině se sešli už na jaře téhož roku a od té doby ještě na třech dalších filmových představeních. V září 2010 se pak objevily dětské práce na velké výstavě nazvané Se skřítkem Pastelkou do pohádky.