Další olympijský den a další cenný kov pro Českou republiku. Biatlonisté přepisují historii opět. Díky Ondrovi Moravcovi z SKP Kornspitz Jablonec přidávají z úterního klání další kov do sbírky. Bronz získal ze závodu s hromadným startem.

Z úspěchů se radují všichni, ale biatlonisté o chloupek víc. Jiřina Bursová, rozená Adamičková, zvítězila v celkovém hodnocení Světového poháru v biatlonu v roce 1991. Ví přesně, co obnáší cesta na vrchol. „Gabča je úplně úžasná, jsem ráda, že spravedlnost je a štěstí se obrátilo na ní. Kdyby odjela po dvou čtvrtých místech, tak by to bylo nespravedlivé. Jí jsem to přála ze všeho nejvíc. Je ale krásné, jak se biatlon zvedl za čtyři roky od olympiády ve Vancouveru v roce 2010," hodnotí bývalá závodnice.

„Do Soči přeji všem českým reprezentantům a samozřejmě hlavně těm, kteří zároveň reprezentují Liberecký kraj, další medailové úspěchy," řekl na výkony našich sportovců hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Je to podle něj krásná propagace našeho sportovního regionu, ale konec konců třeba i našeho středního školství.

„Vždyť jde často o absolventy sportovních gymnázií, nebo dokonce, jako v případě Gabriely Soukalové, jablonecké umělecko průmyslové školy," vysvětlil hejtman s tím, že na tomto poli soupeříme snad jen s Vrchlabím. „Vzkazuji všem: Vydržať!"

Půta se těším na setkání a ocenění nejlepších biatlonistů v jabloneckých Břízkách nebo na vyhlášení Nejlepších sportovců roku Libereckého kraje. „Je to vždycky radost hovořit s mladými lidmi, kteří něco dokázali a kteří na stupních vítězů zpívají národní hymnu. Určitě pro ně připravíme nikoliv drahé, ale zajímavé dárky symbolizující sounáležitost s naším krajem," dodal.

Vítání a oslavy chystají připravit i v Jablonci. Předpokladem je termín po skončení sezony, tedy v dubnu či květnu. „Něco v podobném duchu, jako pro Barboru Špotákovou, která přivezla zlato ze dvou olympiád," prozradil primátor Jablonce Petr Beitl s tím, že by rád sblížil olympioniky se studenty. „Mají šanci v nich vidět své vzory," dodal.

Pod vlivem takových úspěchů se na jablonecké radnici už nyní rozhodli, že by klubu SKP Kornspitz Jablonec měli pomoci dokončit asfalt na biatlonovém kolečku.

V Jablonci a nejen v něm všichni upínají naděje ještě ke štafetám biatlonistů. I tady by mohl ještě cinknout kov.

Získat medaili na olympijských hrách je něco mimořádného a obdivuhodného. „Dokázali to jen ti skutečně nejlepší sportovci světa. Gabrielo a ostatní, máte můj velký respekt a obdiv," řekl pro Deník profesionální mistr světa v K1 Petr Kareš z Jablonce.