„Projekt nás moc zaujal. Jde nejen o zábavu pro děti, ale podpoříme tak i dobrou věc," přiblížila Jiřina Pecháčková z MŠ Wolkerova Tanvald Šumburk. A děti ze zdejší školky se do projektu vrhly po hlavě.

Celorepubliková charitativní akce měla mít svůj vrchol v úterý 28. ledna, kdy měly po celé republice vyrůst sněhuláci praví, tedy opravdu ze sněhu. Ale ouha, sněhu tak málo, že bys sněhuláka neuplácal a když ano, trvalo by to. Proto byl termín hromadného „sněhulákování" odložen. Děti se vrhly prozatím do výroby sněhuláků třeba papírových.

Jak to funguje?

Princip projektu Sněhuláci pro Afriku je velmi jednoduchý. Škola či organizace, která se rozhodne zapojit a pomoci, vyplní přihlášku, obdrží všechny potřebné informace a dokumenty k akci a čeká na sníh. Náplní akce je totiž postavit co nejvíce sněhuláků. Každý sněhulák, za nějž se platí startovné padesát korun, je krůčkem k cestě afrických dětí za vzděláním.

Projekt, jež vyšel z Gymnázia Ostrava Hrabůvka, navazuje na aktivity obecně prospěšné společnosti Kola pro Afriku. Celá částka za všechny sněhuláky a tedy zapojené školy bude využita na přepravu kol dětem do Gambie. „Naším smělým plánem je přepravit takto do Gambie další čtyři kontejnery, to je přibližně šestnáct set kol, což znamená šestnáct set dětí, které se díky akci Sněhuláci pro Afriku dostanou do školy," vysvětlil za společnost Kola pro Afriku Richard Gazda.

„Stavět se, díky vývoji letošní zimy, nemusí v jeden centrální termín. Ten sice vyhlášen bude, jakmile sníh pokryje převážnou část republiky, školy si však mohou zvolit i svůj vlastní termín s přihlédnutím k možnostem školy, jarním prázdninám a aktuální sněhové předpovědi," upřesnila autorka projektu Michaela Böhmová.