Ale byl to včera ráno překvapivý pohled z oken, což? Části Jablonecka byly pokryté prvním sněhovým popraškem, jenž ohlašuje brzký příchod zimy.Lidé pomalu ale jistě vytahují zimní oblečení a obuv, přezouvají své plechové miláčky, doklízejí zahrady.

Město Jablonec vyčlenilo z rozpočtu na zimní údržbu dvacet milionů korun, tedy stejně jako v letech předešlých.

„Při tvorbě plánu zimní údržby jsme vycházeli nejen z vlastních poznatků a zkušeností uplynulých let, akcentovali jsme i požadavky policie a technických služeb, ale také podněty občanů. Občané v průběhu loňské zimy vznášeli svoje připomínky a celou řadu podnětů jsme zaznamenali na setkáních vedení města s občany na jaře letošního roku," přiblížil proces vzniku plánu zimní údržby vedoucí oddělení správy komunikací Pavel Kozák.

Technické služby Jablonec budou udržovat 184 km vozovek a 55 km chodníků. Nově jsou do plánu údržby zařazeny chodníky v dobudované části bulváru 5. května a parkovací plochy na bývalé tržnice a v ulicích Smetanova, Korejská, gen. Mrázka.

Letos se na základě podnětů od lidí bude uklízet i chodník za panelovými domy v ulici Josefa Hory.

„Schodiště k vlakové zastávce centrum bude ošetřováno inertním posypem a počítá se s odvozem sněhu, sůl je příliš agresívní a schody by ničila," sdělila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Dopravní opatření

„I letos žádáme řidiče, aby respektovali dopravní značení," apeluje na řidiče Pavel Kozák. „Kvůli špatně zaparkovaným vozidlům pak nemůže, zvláště na sídlištích, projet úklidová technika a velmi často také vozidla zajišťující svoz odpadu," vysvětluje Kozák.

K zajištění bezpečnosti silničního provozu, zabezpečení provádění zimní údržby a odvozu odpadu bude provedeno zjednosměrnění některých komunikací a změna dopravního značení na určených místech na zákaz stání nebo zastavení.

Ulice Pod Vodárnou směrem na Liberec, kvůli přetíženosti hlavního tahu bude letos v zimě průjezdná v obou směrech. Její úplná uzavírka kvůli sanaci svahu končí 15. listopadu.

Centrum sypat

Ekologický materiál Ekogrit, který se vloni jako inertní posyp osvědčil na prostoru před radnicí, bude letos využit v centru města.

Jedná se o ulice: Komenského, Lidická, A. Chvojky, Dolní a Mírové náměstí.

„Počítáme s častějšími odvozy sněhu z tohoto prostoru a v případě, že by došlo k potížím, jsme připraveni se vrátit k chemickému ošetření," vysvětlil náměstek primátora Miloš Vele.

Ekogrit nezatěžuje životní prostředí, neškodí obuvi ani povrchu komunikací.

Připraveni i na kalamitní stav

Kalamitní stav vyhlašuje a odvolává primátor ve 3 stupních v případě, že došlo k mimořádnému spadu sněhu a vzniku náledí takového rozsahu, že není možné plnit plán zimní údržby, dochází k neprůjezdnosti města, k selhávání techniky i lidského faktoru a jsou ohroženy základní funkce města.

„I letos jsme připraveni zareagovat na mimořádný kalamitní stav, máme dostatek vlastní techniky a v případě potřeby máme nasmlouvané externí dodavatele. Co se týká ruční údržby, i letos počítáme s využitím pracovníků veřejné služby," říká primátor města Petr Beitl.

I letos se bude sníh z centra odvážet na deponie. Hlavní bude opět v Proseči na překladišti, rezervní skládka pak za sportovní halou podél ulice U Přehrady. Přednostně se bude sníh odvážet z exponovaných přechodů pro chodce a příjezdů ke školským a zdravotnickým zařízením, z dopravně důležitých místních komunikací (zejména trasy MHD), a za účelem rozšiřování rozhledových polí na křižovatkách a u zastávek MHD.

Město je rozděleno do 15 ručních rajonů, kde údržbu provádí 25 stabilních pracovníků denně od 6 do 14:30. V případě potřeby dojde k navýšení počtu pracovníků a úpravě jejich pracovní doby. Pro letošní zimu se opět počítá s využitím pracovníků veřejné služby.

Na zimní údržbě ve městě se podílí až 120 lidí (ruční i technická údržba, řidiči, dispečeři) z řad kmenových zaměstnanců TSJ i z řad dodavatelů. Jejich počet se mění dle aktuálních klimatických podmínek.

Město Jablonec a tím pádem Technické služby Jablonec n. N. budou udržovat 184 km vozovek a 55 km chodníků.

Údržbu provádí 66 kusů techniky (nakladače, frézy, multifunkční průtahová a posypová vozidla, nákladní automobily, dispečerská vozidla aj.).

Ve městě bude rozmístěno 85 beden na posypový materiál. TS jsou zásobeny solí, pískem i drtí už od léta, kdy jsou nižší nákupní ceny.

Kontakty

Dispečink zimní údržby je v provozu 24 hodin denně

Tel.: 483 369 926, 483 369 929

Krizový telefon: 775 790 315

e-mail: dispecer@tsj.cz

Hlášení škod při provádění zimní údržby

PO PÁ 7:30 15:30

Technické služby Jablonec n. N., Z. Daníčková 483 369 920, 775 790 304