Pouze dvakrát do roka nechává tato proslulá manufaktura nahlédnout hosty do míst, kde soustředěně vykonávají práci, vyžadující absolutní přesnost, točíři, formíři, bosíři a malíři. Vstup do výrobních prostor manufaktury i do muzea je v tento den zdarma.

V míšeňském muzeu moderního umění jsou poprvé vystavována díla amerického výtvarníka Vladimira Kanevskeho. Tato expozice se nazývá „Rajská zahrada Květinové sny z porcelánu" (Garten Eden Blügenträuem in Porcellan).

Děti si samy mohou vyzkoušet modelování nebo se zúčastnit soutěže v malování. Všichni příznivci a obdivovatelé „bílého zlata" uvidí, jak vznikají proslulé květinové vzory a malé porcelánové květinky, které jsou v nové produktové linii také součástí okouzlujících míšeňských šperků.

Květinovému tématu bude také věnována speciální prohlídka (v němčině). V tovární prodejně bude u příležitosti Dne otevřených dveří probíhat speciální slevová akce u druhojakostního porcelánu, a protože se předpokládá velký zájem veřejnosti, prodej se rozšíří i o plochu v areálu manufaktury.

Míšeňská porcelánka připravuje pro veřejnost řadu akcí po celý rok. Návštěvníci si tu mohou každý den prohlédnout muzeum porcelánu a navštívit předváděcí dílny, kde umělci ručně malují porcelánové skvosty. Při prohlídce muzea i dílen je k dispozici český audio průvodce.

Maraton je pro fotografy zážitkem

V Drážďanech se v poslední dubnovou sobotu uskuteční třetí ročník fotomaratonu. Témata jsou pro všechny účastníky tajná a zároveň stejná. Pořadatelé stanoví jedno hlavní téma, které má 10 podtémat. Účastníci obdrží těsně před závodem pět témat v obálce a mají dvě hodiny na zhotovení pouze jednoho snímku ke každému z nich. Poté se vrátí pro druhou obálku s dalšími pěti tématy, na něž mají opět dvě hodiny času. Snímky se nesmí mazat ani digitálně upravovat a pořadí snímků musí být shodné s pořadím témat v obálce. Povolené jsou pouze digitální fotoaparáty, smartphony a mobily nikoliv.

Podobná akce probíhá po celém světě, v červnu loňského roku se i u nás konal poprvé Bohnický fotomaraton. Například v Bratislavě se uskutečnilo již šest těchto mezinárodních fotomaratonů.

Užitečné informace

Míšeňská porcelánová manufaktura

Talstrasse 9
01662 Meissen

Otevřeno: 20. dubna od 10.00 do 16.30 hodin)
Vstup do porcelánové výroby i do muzea je v tento den zdarma.
Podzimní termín Dne otevřených dveří bude 19. října 2013
Více na: www.meissen.com (DE | EN)

3. Drážďanský fotomaraton

Místo setkání: Muzeum hygieny (Deutsches Hygiene-Museum Dresden)
Termín: 27. dubna od 14.00 do 18.00 hodin
Startovné: podle počtu přihlášených a termínu přihlášení 10 - 15 euro, v kategorii analogové fotografie je pouze 20 míst.
Přihlášky se podávají prostřednictvím online-formuláře.
Více na: www.fotomarathon-dresden.de (DE)