Poděkování ve formě plakety převzal starosta Ralska společně s představiteli dalších tří obcí Libereckého kraje a učitelkou Lenkou Holubičkovou, která vydala dvě knihy o válečných hrobech.

„O hroby se starám už dvacet let. Každá zakázka je jiná a něčím specifická. U hrobu v Ralsku to byla celková rekonstrukce. Z původního památníku zbylo jen torzo, musel jsem vyměnit kamenné desky se jmény padlých, doplnil jsem plastiku vojáka, ale i upravil okolí celého památníku,“ říká kameník Martin Mynařík. Úprava pietního místa, které se nachází na konci obce při výjezdu na Mimoň, stálo město Ralsko necelých 350 tisíc korun. Ralsko získalo ocenění i za celkový přístup k péči o válečné hroby. V minulých letech nechalo na své náklady upravit pietní místa v Hradčanech a Kuřívodech.

V Libereckém kraji je celkem 653 pietních míst a válečných hrobů s ostatky padlých. Pamětní plakety „Péče o válečné hroby“ uděluje Ministerstvo obrany ČR na návrh kraje. „Děkuji za nezištnou práci všem oceněným za jejich kladný vztah k místu, kde žijí a za úctu, jež projevují všem padlým vojákům z obou válek,“ poděkoval Eduard Stehlík, ředitel Odboru pro válečné veterány MO.

Plakety za péči o pietní místa získali:

Jenišovice na Jablonecku
Roztoky u Semil
Jesenný na Semilsku
Ralsko na Českolipsku
Lenka Holubičková z Benešova u Semil