Bylo nám patnáct, když jsme musely jít sloužit k paničkám, za padesát korun. Pak jsme přešly k sedlákům. Náš životní příběh je stejný, protože jsme skoro celý život prožily blízko sebe," vzpomínala na své dětství Věra Chvojková, jedna z dvojčat, která v neděli oslavila významné životní jubileum.

Život se nemazlil

Ani s ní, ani se sestrou Růženou se život nemazlil. Vychovaly dohromady osm dětí. Jedno ale tragicky zahynulo. Všichni ostatní sourozenci žijí. A těší se, že dlouhověkost svých maminek také podědí.

Věra prožila svůj životní příběh ve Vlčím dole na Českolipsku. „Z mého života by se dal napsat pořádný kalendář," uvažovala nahlas. Narozeniny si nyní oslavila společně se svými čtyřmi dětmi. To byl pro ni také nejhezčí dárek. Sejít se s rodinou, popovídat si. Ale protože je i s devíti křížky v plné síle, s radostí si i zatančila. A nebyla sama, přidala se i sestra Růžena, která se také těšila z oslavy. Ne kvůli dárkům. Ale proto, že se všichni setkali a měli čas na vzpomínky.„S manželem jsme se rozvedli. Chtěl být volný, tak šel. Stejný osud měla i setra Růženka. Přišla ke mně jen s postýlkou a s dvěma malými kluky. Vychovaly dohromady sedm dětí.

Na Bramberku

„Když jsme byly ve službě u paniček, vypukla mobilizace. Dostaly jsme se k sedlákovi a dřely na poli nedaleko Bramberku, kde jsme rozhazovaly hnojivo, byla to těžká práce," vzpomínala Věra a dodala, že pak lákala sestru alespoň na pivko.

Životní příběh obou oslavenkyň je protkaný veselými i smutnými obdobími. Jedno z nich je ale cítit na první pohled. Patří k sobě, nikdy by jedna druhou nezklamaly.

Věrka dochází za Růženou každý den do domova důchodců. „Je potřeba, abych jí už trochu pomáhala. Ale hlavně si spolu vyprávíme," dodala důvod svých návštěv.

Přepadli ji

Zdravíčko jim v devadesáti zatím slouží. Obě jsou spokojené, příjemné, usměvavé. Na otázku, jestli se jim něco kolem sebe nelíbí jednohlasně odpověděly: „Dnešní mládež". A dobře vědí proč. Paní Růženu jeden mladík totiž přepadl a připravil o peníze. A na adresu svého stáří slyší obě kolem sebe často i vulgarismy.