S aplikací Bus radar obsadila v loňském ročníku dělené třetí místo. „Byla to pro mne obrovská životní zkušenost. Seznámila jsem se s různými odborníky z Arrivy či Ústeckého kraje,“ řekla Barbora Romová, kterou k přihlášení do soutěže „dotlačila“ kamarádka.

NESMÍRNÁ TRÉMA

Až na trému při samotném finále vzpomíná na celou soutěž velmi pozitivně. „Jsem skvělý příklad největšího trémisty. Tréma byla opravdu nesmírná a také se na mé prezentaci dost podepsala. Atmosféra v místě, kde se finále konalo, byla pohodová. Porotci byli trpěliví a vstřícní,“ dodala studentka posledního ročníku gymnázia.

I letos budou mít středoškoláci z celé republiky opět šanci ukázat, co umí. „V září odstartovaly přihlášky do druhého ročníku, který má ambice pokračovat v úspěších toho předchozího,“ řekl spoluzakladatel Soutěž a podnikej Martin Vítek.

První ročník projektu oslovil více než 650 škol. Druhý ročník je obohacen o několik změn a prestižní partnery. „Soutěžícím chceme ukázat, že mohou v životě pracovat na svých nápadech a přitom se rozvíjet. Od nás získají podporu v podobě mentorů, porotců z prestižních firem a praktických cen pro jejich pokračující práci po ukončení jejich působení v soutěži," komentuje Martin Vítek podstatu založení Soutěž a Podnikej.

Finalistka tenisového turnaje Masarykovy nemocnice Ústí nad Labem Simona Rieglová.
Tenis lékařů pomohl nadaci Člověk v tísni

Princip soutěže je postaven na Lean Startup metodice, která pracuje s nízkonákladovým přístupem k ověření a nastartování podnikatelského nápadu. Soutěžící na základě úkolů a pomoci mentora validují svůj nápad, vypracují MVP, minimální funkční produkt, který prezentují před regionální a později celorepublikovou porotou.

VITĚZ POJEDE DO CHICAGA

„Ceny, které obdrží soutěžící jsou ušity na míru jejich potřebám - tematické workshopy, semináře, místa v podnikatelských inkubátorech a cenné know-how. Pro vítězný nápad je přichystaná desetidenní cesta do Chicaga,“ uvedl Vítek.

Středoškoláci se mohou přihlásit do druhého ročníku do středy 4. října. Soutěž končí v lednu 2018 celorepublikovým finále, kde se střetnou regionální finalisté.

Soutěž a podnikejV prvním ročníku bylo osloveno více než 650 středních škol, z nichž vzešlo 116 přihlášených týmů. Po náročném průběhu postoupilo do regionálních kol 27 týmů, z nichž vzešla celorepubliková vítězka Anna Suková. Ve druhém ročníku se soutěžící mohou těšit na vylepšenou metodiku, nové mentory i prestižní partnery jako jsou KPMG Česká republika, SparkTECH a Inovační centrum Ústeckého kraje.