Osud z karet andělských, mariášových nebo tarotových prozradí na pravidelných setkáních v prodejně Obláček kartářky Ivana Mrkvičková a Hana Daďourková. Životní osudy, úspěchy i neúspěchy předpovídají také z ruky, z kávy nebo ze snů. Na své si přijde i ten, kdo holduje věštění pomocí numerologie.

Setkání ve Smržovce už mají svoji oblibu. Příjemné prostředí Obláčku a tajemná atmosféra láká k nahlédnutí do své budoucnosti. Ne každý ale disponuje schopnostmi určit, co ho čeká a nemine.

„Jsme kartářky, ale říkáme si čarodějky a jsme na to hrdé," odpovídá Ivana Mrkvičková na otázku, jak se správně jejich profese vlastně nazývá a pokračuje: „Zpočátku to byl pro nás obě koníček, který se stal profesí. Sídlíme v libereckém kadeřnickém studiu, kde máme Věštírnu a obchod U tří grácií. Navštěvujeme také různé akce, trhy, jarmarky nebo si nás zvou klienti na soukromé a firemní setkání."

Kde se to vzalo a jak to chodí?

Hana Daďourková se věnuje věštění už více jak 25 let. V rodinné linii byl vždycky někdo, kdo měl schopnost zabývat se stavy mezi nebem a zemí. Profesi věštkyně tedy podědila.

A Ivanu tak dlouho prosily kolegyně v zaměstnání, aby jim vyložila karty, až svolila. Jaké bylo překvapení, když se její věštba vyplnila a postupně se plnily i další její předpovědi. V ten okamžik si uvědomila, že má v sobě zvláštní schopnost vidět a vnímat dál, než ostatní a postupně své schopnosti rozvíjela.

„Mnoho lidí tvrdí, že na předpovědi nevěří. Když ale přijdou, poslouchají a přemýšlí sami nad sebou, přesvědčí se, že nejsme daleko od pravdy a že události a situace do sebe zapadají," popisuje svoje poslání Ivana Mrkvičková. Správná kartářka ale nikdy nesmí klientovi říct, co nejhoršího ho čeká. Věštění není o dobrých a špatných informacích. Je o tom, naučit člověka vnímat sebe a rozhodnout se bez emocí, zloby, závisti…

Každý musí být přesvědčený o tom, že to, co dělá, je správné. „Čarodějka nikdy neřekne, co konkrétně udělat, ale napoví různé cesty a varianty. Nechává klientovi volnost v rozhodování. On sám si vybírá cestu, kterou se vydá a tak to má být," upozorňuje.

Kdo přichází hledat pravdu v kartách?

A jací hosté navštěvují sezení v Obláčku nebo věštírnu U tří gracií? Někteří přicházejí pouze ze zvědavosti, většinou realisté, kteří nevěří na žádné předpovědi, kouzla a čáry. Jiní hledají radu a pomoc. Přicházejí často i studenti ve zkouškovém období, ženy a muži před rozhodnutím o svém životním partnerovi. Věštbám se ale nevyhýbají ani politici, kteří chtějí vědět, kam se bude jejich kariéra ubírat.

„Někdo říká, že na věštby nevěří, ale nakonec přizná, že naše věštírna jakoby ho doslova něčím vtáhla dovnitř. A nebo, že po po čase našel kdysi založenou naši vizitku. A to je první dobré znamení, že se má nad svým osudem zamyslet a začít třeba právě u nás," shodují se obě věštkyně.

Často si klienti zajdou k více lidem z této branže, aby se přesvědčili, co kdo řekne. „Pokud osud vykládá více kartářek, nezáleží na tom, jakou metodou, ale vždy by nakonec měly dojít ke stejnému výsledku," upozorňují obě.

Každý přináší originální příběh

Jak se říká, každý máme svoji svíčku … ale délku a sílu jejího svitu si už nastavujeme sami. Stejně tak se rozhodne, jakou cestu ke svému cíli a snu zvolí. Jsou totiž věci v životě dané a neměnné. Záleží na každém, jak a kudy se k nim dostane.

Čarodějky radí, že každý má mít rád sám sebe a hlavně si věřit. Jen v takovém případě si člověk připraví příjemné chvíle, nekoupí si ošklivou věc, nepodepíše nevýhodnou smlouvu nebo se nerozhodne udělat něco, co mu uškodí. Nebude přece ubližovat sám sobě. A to je, podle obou čarodějek, návod ke správné životní volbě. Nechat se vést svým instinktem, poslechnout ho,věřit si a mít se rád.

„Každý, kdo k nám přichází, přináší svůj příběh. Každý je originál, není dvojníků. Pokud se už rozhodne pro nahlédnutí do budoucnosti a vybere si dobrou kartářku, nemá se čeho bát. Věštkyně je vlastně tak trochu i psycholožka, která hledá, jak mu pomoci od starostí a problémů. Jak napovědět, kudy dál," dokončuje vyprávění o věštbách a čarodějkách Hana Daďourková.

Autor: Dagmar Březinová