Takovou návštěvnost výstavy v Železném Brodě nepamatují. Výstavu 70 let tavené skleněné plastiky navštívilo již téměř tisíc zájemců (k 25. září to bylo přesně 953 návštěvníků), což je rekord v návštěvnosti výstav v Železném Brodě.

A vzhledem k náročnosti její přípravy jsou pořadatelé skutečně rádi. Výstavu lze navštívit ještě do konce tohoto týdne.

„Třeba se stanete tisícím návštěvníkem výstavy, který bude odměněn," zve na poslední víkend výstavy Iva Chaloupková, vedoucí Informačního a kulturního střediska Železný Brod.

70 let skleněné plastiky

Významné výročí sedmdesáti let tavené skleněné plastiky příjemně poznamenalo i festival skla Skleněné městečko, které se konalo o víkendu 14. a 15. září.

Výstava 70 let tavené skleněné plastiky situovaná do dvou míst (Městská galerie Vlastimila Rady a Sklářské muzeum na Poříčí) zaznamenala rekordní počet návštěvníků, když jen o Skleněném městečku ji navštívilo na pět set obdivovatelů.

„Jsme hrdí na to, že se v našem městě podařilo uspořádat zřejmě největší evropskou výstavu tavené skleněné plastiky technologie, kterou dal světu před sedmdesáti lety právě Železný Brod," připomněl André Jakubička, starosta Železného Brodu.

Poděkování patří všem, kteří se na vzniku výstavy podíleli, především však kurátorovi výstavy, znalci skla a autorovi mnoha publikací Antonínu Langhamerovi.

Městečko letošní

Jablonecký deník hodnotil festival skla bezprostředně po jejím skončením, tedy jen v rychlosti data, která nezazněla. Návštěvníkům byly k dispozici mapky v tištěných programech nebo na poutačích, kde byly vyznačena všechna místa „skleněného dění".

Malé náměstí pod kostelním vrškem, náměstí 3. května s městským muzeem a galerií Vlastimila Rady, sklářská škola, městská část Poříčí s galerií Prostor pro sklo a Sklářským muzeum v budově firmy Detesk byly páteřní osou Skleněného městečka. K návštěvě nezvaly jenom brodské sklářské firmy, např. Lampglas nebo DT Glass, otevřena byla i Galerie Studia Lhotský na Chlístově nebo sklářský ateliér Břetislava Nováka ml. na Malé Skále, čímž pořadatelé již po druhé přesáhli hranice města.

Doslova ve švech praskaly Tvůrčí dílny pro veřejnost, které pořádala Střední uměleckoprůmyslová škola sklářská. V prostorách školy se navíc konal Sklářský veletrh, pro narůstající zájem sklářských firem letos nejenom v přízemí školy, ale také v prvním patře. „A ještě do 30. září si můžete ve škole prohlédnout výstavu výsledků sklářského sympozia Letní sklářská dílna 2013 na téma prostřený stůl," upozornila Chaloupková. Pozoruhodná umělecká díla, která vznikla ve spolupráci se sklářskými řemeslníky, obohatí po skončení výstavy sbírky městského muzea.

Celkový počet návštěvníků letošního ročníku Skleněného městečka se přiblížil ke čtyřem tisícům. Významnou měrou se na tomto faktu podílel i pestrý kulturní program. Hudební vystoupení byla doplněna vstupy divadelními, žonglérskými, nechyběla módní přehlídka. Sobotní publikum nejvíce zaujala kapela The Tap Tap. „Muzikanti se zdravotním postižením, studenti a absolventi Jedličkova ústavu v Praze vytvořili tak nádhernou atmosféru sounáležitosti, jež se dá stěží popsat, to se musí zažít," popsala Chaloupková.

Večer pak zaplněné náměstí pobavila známá pardubická kapela Vypsaná fixa. V neděli největší úspěch sklidila brněnská country a bluegrassová kapela Poutníci.

Městečko 2014

Pořadatelé děkují všem návštěvníkům akce, spoluorganizátorům, sponzorům a dobrovolníkům za pomoc při nelehké realizaci celé akce a těší se na další ročník, který se uskuteční ve dnech 20. 21. září 2014.

„Akce Skleněné městečko je za námi, ale my všechny zveme do Železného Brodu do prostor zdejších muzeí a galerií, sklářských firem, prodejen a sklářské školy," zvou z Brodu. Proč? Protože sklo v Železném Brodě je všudypřítomné po celý rok, nejenom o Skleněném městečku.

„Sklo se probouzí, to je vidět i na tom, že sklářské firmy investují do rozvoje provozoven a obchodů," potvrdil starosta André Jakubička. „Firmy se odrazily ode dna a to je dobře i pro samotné město," doplnil.

Výstava je otevřena ještě v sobotu a v neděli od 13:00 do 16:00 hodin. A to v Městské galerii Vlastimila Rady, druhá část pak v budově firmy Detesk v areálu bývalého podniku Železnobrodské sklo.