Brod„Tobogán je v havarijním stavu, další prodlužování životnosti není možné, prostě v tomto stavu dosloužil. Stejně velký nový by ale přišel na čtyři a půl milionu korun. Letošní sezónu nebude atrakce fungovat," sdělil André Jakubička, starosta Železného Brodu.

„Když na koupaliště, tak do Brodu. Už jenom kvůli tobogánu," svěřuje se šestatřicetiletý Petr z Tanvaldu.

Z toho samého města pochází člověk, jemuž se ale v loňské sezóně na stejném místě stal nepěkný úraz. Při jízdě na tobogánu se odchlípl kus plechu a doslova mu uřízl kousek hýždě. „Byl to bolestivý úraz. Město je samozřejmě pojištěné a pojišťovna nedělala drahoty," přiblížil André Jakubička.

Tobogán byl pro jistotu na zbytek sezóny uzavřen.

Město samozřejmě chápe, jaký význam má atrakce pro koupaliště a tak se při sestavování rozpočtu na letošní rok myslelo na opravu částkou dvou milionů korun.

Kalkulace ale byla hrozivá. Nový tobogán ve stejné délce (cca 120 metrů) by město přišel na čtyři a půl milionu. „To je ohromná suma, proti níž hlasovala drtivá většina zastupitelů. Na druhou stranu si asi nikdo nedokáže koupaliště bez tobogánu představit," poznamenal Jakubička.

Radnice již vypsala i výběrové řízení na dodavatele nového tobogánu, v poslední chvíli ale proces stoplo právě rozhodnutí zastupitelstva.

Letos tedy zůstane tobogán uzavřen. A co dál?

„Budeme hledat levnější variantu, tobogán chceme zachovat, počítáme ale s tím, že bude výrazně kratší. Na sezónu 2015 chceme mít atrakci v provozu," doplnil starosta.

Dva miliony korun, které byly na tobogán připraveny v rozpočtu města, nyní radnice hodlá přesunout na další opravy, tentokrát interiérů Základní školy Pelechovská.