Možná to laickým okem na první pohled nevypadá, ale podle Dopravního podniku si cestující ve Vratislavicích za tři měsíce oddychnou. Rekonstrukce trati z Nové Rudy na otočku ve Vratislavicích spěje zvolna k závěru. Zvolna. Místní totiž mají na věc stále jiný názor a avizovanému dubnovému termínu dokončení příliš nevěří.

„Soused je důchodce a má výhled přímo na rozkopanou část za kostelem. Dělá si na papír čárky, kdy se tam něco děje. Moc jich tam za poslední měsíc nemá, stroje stojí a práce taky," popisuje Zdeněk Úlehla. Podobně to komentuje i maminka, která přes rozkopanou trať tlačí kočárek k trafice u kostela: „Pod slovem práce si osobně představuji něco úplně jiného. Jediné štěstí je, že nenapadl sníh, jinak nevím, jak bychom se ty přes závěje dostávali."

Ředitel DPMLJ Luboš Wejnar přesto cestující uklidňuje, že jarní termín 15. dubna se stihne. „Práce u Nové Rudy a kolem domova Marta už jsou de facto hotové. Koleje už jsou také směrem k lékárně a kus za ní. Za kostelem se zatím nepokládá, protože se tam dodělává nové potrubí. Ale stále počítáme s tím, že v dubnu tramvaj do Vratislavic pojede. Upravuje se otočka ve Vratislavicích, budou nová nástupiště i osvětlení," vypočítává ředitel Wejnar.

Nesvítí lampy

Obyvatelé Vratislavic však zatím pociťují spíše nepříjemné dopady celé stavby. Několikrát tu kvůli stavebním pracím nastala odstávka pitné vody, vypadává elektrický proud. Problémy jsou i s pouličními lampami.

„Máme hlášeno několik přerušení dodávek elektrické energie do veřejného osvětlení právě v souvislosti s rekonstrukcí tratě. K 13. lednu nesvítí například lampy v části ulic Tanvaldská, Náhorní, Lovecká a Kořenovská," říká starosta Vratislavic Lukáš Pohanka.Do Liberce později

Zatímco tramvajové spojení z Liberce do Vratislavic má být i přes dílčí zpoždění obnoveno na jaře, až do Jablonce tramvaj v dubnu nepojede. Cestující budou muset počkat. „Tam se sešlo několik věcí. Jednak tam začal ujíždět svah pod dolním nádražím, takže se musel vymyslet celý nový technologický postup. To nějaký čas zabralo. Pak přišla jablonecká radnice s tím, že tam potřebuje položit nové sítě. Takže je nesmysl, abychom položili koleje a pak přes ně začaly jezdit bagry a zase se tam kopalo. Mrzí mě to, ale celá trať až do Jablonce se zprovozní zřejmě v červnu," dodává Wejnar.

Nepojedou ani vlaky

Do Liberce se ale cestující nedostanou ani vlakem. Železniční trať Liberec Jablonec totiž letos čeká další velká výluka. „Ta trať se musí zmodernizovat, stejně jako ta tramvajová, bude tam dálkové řízení z Liberce. Ve Vesci a na nádraží v Jablonci nad Nisou se budou měnit nástupiště, budou bezbariérová a bude tam nová konfigurace kolejiště. Výluka potrvá několik měsíců, takže cestující budou odkázáni na náhradní dopravu," říká dopravní expert Českých drah Jindřich Berounský.

Cesta mezi oběma městy tak bude letos hodně výživná. Kromě výluky na železnici a rekonstrukce tramvajové tratě do toho přijde i příprava stavby silnice z Kunratic na okružní křižovatku Belgická v Jablonci. „To znamená, že veškerá doprava půjde po určitý čas jen přes Vratislavice, pokud to někdo nevezme z Liberce do Jablonce po dálnici. Bude to náročné," varuje Berounský.