Tyršův park, takto stále ještě místo, kam se slušný člověk v pokročilé hodině mnohdy bojí vstoupit, přece jen pomalu, ale jistě rozkvétá.

„Do konce ledna dojde v Tyršově parku k pokácení jírovce, který je napadený hnilobou. Jedná se o strom rostoucí poblíž domku zahradníka uprostřed asfaltové cesty. Jako náhrada bude poblíž altánu na jaře vysazen javor," přiblížila další zásah do parku Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Jírovec je napadený chorošem šupinatým, dřevokaznou houbou, která způsobuje rychlou hnilobu. Zasažena je i koruna a stromy by mohl být nebezpečný pro návštěvníky parku.

„Strom je navíc oslabený, protože kořeny překrývá asfalt, který nepropouští vzduch a lze předpokládat, že uhnívá i od kořenů. Jírovce patří ke stromům, u nichž často dochází k vyhnívání ran," přiblížila Štěpánka Gaislerová z oddělení správy veřejné zeleně další důvody, proč bylo rozhodnuto o jeho pokácení.

Kácení bylo povoleno jednak orgánem ochrany přírody a krajiny, jednak orgánem státní památkové péče, protože Tyršův park je městskou památkovou zónou.

Nový strom javor bude vysazen letos na jaře v souladu s projektovou dokumentací na obnovu parku vypracovanou Ateliérem 4 a schválenou Národním památkovým ústavem.

Osvětlení a beton

Loni na podzim tu vyrostlo nové osvětlení. V parku a přilehlých ulicích Fügnerova a U Balvanu se ve druhé polovině listopadu rozsvítilo 39 nových pouličních lamp. vše stálo těsně před milión korun, skoro polovinu získalo město ve formě dotace od Ministerstva vnitra ČR z projektů prevence kriminality.

„V Tyršových sadech bylo v září odstraněno původní osvětlení a po konzultaci s pracovníky státní památkové péče nahrazeno novými stožáry s lampami nejen v prostoru parku, ale i v přilehlých ulicích," popsal Jiří Vaníček, vedoucí oddělení krizového řízení magistrátu.

„Sloupy jsou nižší než ty předešlé a lépe osvětlují chodníčky, park celkově působí útulněji a doufám, že díky novému osvětlení bude i bezpečnější,"hodnotí nová světla primátor města Petr Beitl.

Již v roce 2012 se začalo s úpravami parku. „Došlo k prořezu zeleně, odstranění nevyužívaných betonových ploch. V loňském roce bylo v Tyršově parku obnoveno dětské hřiště, v průběhu letních měsíců došlo na opravu můstku v parku a nátěru altánu," vypočítala Markéta Hozová. Park dostal také nové odpadkové koše i 33 laviček. Náklady na údržbu zeleně, výměnu mobiliáře a herních prvků v parku si vyžádaly v roce 2013 téměř 900 tisíc korun.

Tyršův park oslavil loni 120. výročí od založení. Připomenutí se odehrálo v sobotu 21. září v rámci Jabloneckých podzimních slavností.