Hospodář potvrdil také, že Novoveské koupaliště slouží jako chovný revír, kde se chovají kapři a bílá ryba, například perlín a okoun. Pro soutěžící bude tedy určitě atraktivním místem. „Ryb je v Novoveském koupališti dostatek. Očekáváme, že přijde možná i padesátka rybářů," informoval Jiříček. V Jablonci se k tradici soutěže před čtyřmi roky vrátili. Letošní čtvrtý ročník mají rybáři už v povědomí a organizátoři čekají slušnou účast.

Nahodí v osm ráno

„Prezentace je mezi šestou a sedmou hodinou, závody začínají v osm," uvedl Jiříček. Poločas končí v deset hodin. Pak mají soutěžící hodinu pauzu. Během ní pořadatelé přelosují čísla na druhý poločas a závodníci se mohou občerstvit. Od jedenácti do třinácti si už každý sedne zase na jiné místo a soutěž bude pokračovat. „Bude probíhat v části koupaliště, která je určená pro koupání. A bude záležet na umění a taktice rybářů, jak ryby nalákají," uvedl Vladimír Jiříček.

Musí zvolit taktiku

Rybář musí být kouzelník. Musí umět vyčarovat takovou lahůdku, za kterou se ryba vydá právě k jeho udici. „Musí mít takové krmení, aby ji přilákal. Musí také zvolit dobrou techniku na malý háček, slabé vlasce, jemné splávky. Aby, když ryba zabere tak zvaně „najemno", to dokázal poznat a rybu zaseknout," napověděl správnou taktiku zkušený rybář.

Na Novoveském koupališti mohou soutěžící chytit třeba okouna, kapra nebo perlína. „Bohužel, mohou ulovit také sumečka amerického, kterého nám do vody vždycky někdo nasadí," upřesnil Jiříček.

Lidé mají totiž tendenci ryby přenášet do jiné vody.

Sumečka nevrátí

A právě sumečka amerického často někdo přenese do jiné vody, třeba i do Novoveského koupaliště. Takovou rybu ale soutěžící, na rozdíl od ostatních druhů, do vody určitě nevrátí. „Jedná se o dravou rybu, která je škodná a ostatní ryby požírá. Hrozilo by její přemnožení," zdůraznil ještě Vladimír Jiříček.

Soutěž rybářů se koná v Jablonci jednou do roka.Na výherce čekají hodnotné ceny, od kvalitních prutů až po krmivo pro ryby a jiné rybářské pomůcky. Divácká veřejnost je vítaná.