Začalo to jabloneckými atlety a už v červnu se přidají i fotbalisté Baumitu. Průkazné zátěžové testy, které sportovci potřebují, aby znali své možnosti a limity, lze od dubna absolvovat i v Jablonci, a to díky novému přístroji, kterým disponuje místní nemocnice. Sportovní kluby i jednotlivci to vítají, protože pro plně profesionální testy dosud museli jezdit až do Prahy.

„V současné chvíli můžeme říct, že už jsme navázali spolupráci s atletickým oddílem TJ Liaz Jablonec a brzy by náš nový spiroergometr měli vyzkoušet i další sportovci," sdělila mluvčí jablonecké nemocnice Petra Hybnerová.

Jak se Deníku podařilo zjistit, velmi záhy to budou i jablonečtí fotbalisté, kteří zátěžové testy, jako většina profesionálních sportovců, doposud absolvovali v Praze.
„Ve dnech 14. a 15. června projde testováním v jablonecké nemocnici celé A mužstvo," potvrdil technický ředitel FK Baumit Jablonec Vladislav Kavan.

Podle něj je velkým přínosem, že možnost testování vznikla přímo v Jablonci. „Velký výhoda je samozřejmě v tom, že odpadnou cesty do Prahy a podle dosavadních informací by i samotné testování mělo v Jablonci vyjít cenově příznivěji. Samozřejmě ještě uvidíme, zda testy budou dostačující a podle představ trenérů," poznamenal Vladislav Kavan.

Přinejmenším technicky by testy vyhovovat měly, protože jablonecká nemocnice má k dispozici v současnosti nejmodernější spiroergometr v Česku. „Přístrojová i softwarová sestava, kterou máme k dispozici, je zatím v České republice jediná svého druhu," řekl před nedávnem Deníku lékař interního oddělení jablonecké nemocnice Tomáš Vacek.

A proč vlastně aktivní sportovci zátěžové testy podstupují? „Při opakovaných vyšetřeních je u nich možné posuzovat aktuální formu, respektive úspěšnost tréninku," řekl ve zkratce Tomáš Vacek.
Spiroergometr, který stál 900 tisíc korun a který nemocnice pořídila díky Nadaci Preciosa, ale slouží v prvé řadě medicínským účelům.

Spiroergometrie je  zátěžové vyšetření, které lékařům ukazuje funkci kardiovaskulárního aparátu při zvýšené fyzické zátěži. Tou dosáhne pacient jízdou na ergometru, což je jednoduše řečeno speciální rotoped s nastavitelnou konstantní zátěží. Alternativou je vyšetření na běžícím pásu, z něhož získají lékaři obdobný výstup.

„V medicínské praxi tímto vyšetřením posuzujeme především funkční rezervy u pacientů s chronickým srdečním selháním, k diagnostice ischemické choroby srdeční, k diagnostice arytmií a často také v diferenciální diagnostice dušnosti a k posouzení rozličných plicních funkcí," vysvětluje Tomáš Vacek.

Získanými parametry jsou EKG křivka, krevní tlak, koncentrace vdechovaných a vydechovaných plynů a velikost dechového objemu.

Zatímco komerční vyšetření, které využívají především sportovci, si vždy plně hradí testovaný nebo klub, u pacientů je vyšetření hrazeno ze zdravotního pojištění. Další spiroergometr má v Libereckém kraji už jen liberecká univerzita, která jej ale z pochopitelných důvodů nemůže využívat plně medicínsky.