Již druhá beseda u kulatého stolu pro širokou veřejnost přitáhla obyvatele Smržovky a jejího okolí do ateliéru výtvarníka Petra Urbana, aby si o penězích pohovořili s náměstkem hejtmana Libereckého kraje Markem Pieterem, radní Ivanou Hujerovou a starostou Smržovky Markem Hotovcem. Účastníky besedy nejvíce zajímaly chystané investice kraje i města.

Druhá beseda u kulatého stolu probíhala v rámci projektu „Zapojení veřejnosti do tvorby plánu udržitelného rozvoje v příhraničním regionu Tanvaldsko" aneb Pojďte do toho s námi!, který vznikl za podpory Libereckého kraje a v jehož rámci pořádá občanské sdružení Malé Polsko tři kulaté stoly a připravuje vydání informační brožury pro širokou veřejnost ilustrovanou výtvarníkem Petrem Urbanem.

Co stojí nejvíce kraj a co město?

Diskutující zajímalo, s jakými investicemi se počítá na kraji i městě v tomto roce. Dozvěděli jsme se tak, že pro kraj jsou prioritou opravy silnic, kterých vlastní 2 770 kilometrů a jejich údržba přijde v zimním období na 126 milionů korun, v létě pak o 6 milionů méně. Vedle sítě komunikací je hlavním krajským tématem dostavba hospice s kapacitou dvacet osm lůžek pro pacienty. Kraj se ve svých projektech snaží maximálně využít dotací jak z EU, tak z jiných zdrojů.

Smržovský starosta pak hovořil o investici do objektu Sněženka, o nutnosti výstavby nové vodovodní sítě v konkrétní lokalitě města. „A také o tom, že pro město je nyní důležité účelně využít komplex budov bývalé firmy Viaflex, který v loňském roce zakoupilo," přiblížila střípky tříhodinové diskuse předsedkyně sdružení Malé Polsko Marie Honcnejmanová.

V debatě také padaly základní otázky směřující k hospodaření Smržovky a Libereckého kraje. „Beseda byla opravdu příjemná. Přišlo sice o něco méně lidí, ale myslím, že byla přínosná pro všechny strany," sdělil spokojený starosta města Marek Hotovec.

Radní Libereckého kraje Ivana Hujerová zde vysvětlila způsoby možnosti čerpání dotací či grantů, jak od státu, tak od Libereckého kraje a poradila členům občanskému sdružení, jak se dají dále získávat finanční prostředky pro projekty.

„Při setkání tak zazněla i otázka, jakým způsobem je možné naplnit cíle našeho občanského sdružení Malé Polsko, které nejen, že pořádá společenské akce, jakými jsou adventní setkávání, vinobraní, koncerty nebo akce pro děti, ale snaží se realizovat velký projekt ve spolupráci s Petrem Urbanem," sdělila Honcnejmanová s tím, že se jedná o Křížovou cestu tvořenou obrazy Petra Urbana, která by v budoucnu měla vést od Ovečkového Betlému ve Střední Smržovce až k místnímu kostelu. Sdružení má také zájem na tom, aby se území Střední Smržovky více oživilo a vedení města na toto území nezapomínalo.

„V této části města se nemají lidé kde scházet, není tu obchod, jsou tu nebezpečné úseky komunikací, po nichž chodí děti do školy či lidé k lékaři, mnohé objekty nemají možnost připojení na veřejnou kanalizaci, městskému vodovodu i k dodávce plynu," zdůraznila Inka Urbanová, členka sdružení Malé Polsko a smržovská rodačka s tím, že možná mají lidé i jiné starosti související s běžným životem. Právě proto se sdružení snaží prostřednictvím tohoto projektu toto změnit.

„Příjemné místo k bydlení, to není jen o zastavěnosti a službách v určitém území, nýbrž i o lidech a jejich volném času," dodává předsedkyně sdružení Honcnejmanová.

Poslední beseda u kulatého stolu v rámci výše zmíněného projektu, jejíž tématem bude diskuse se zástupci místních smržovských spolků, sdružení i sportovních oddílů proběhne koncem února. Beseda se uskuteční v pátek 27. února v 18 hodin opět v ateliéru Petra Urbana ve Vřesové ulici ve Smržovce.