„Je to naprostá novinka v české autobusové dopravě, která představuje maximálně bezpečnou přepravu dětí," sdělil v listopadu, kdy byl nový autobus uveden do provozu, generální ředitel společnosti BusLine Tomáš Roubiček.A včera ho vyzkoušely i děti ze Základní a Mateřské školy v Nové Vsi nad Nisou. Vypravily se s ním na výlet do Tipsport Areny v Liberci.

Nejen řidiče, ale i baviče a společníka jim dělal Rudolf Hasenkopf, speciálně vyškolený řidič pro Berušku. „Pro děti začíná výlet už nástupem do autobusu, ne až tam, kde vystoupí," sdělil před odjezdem z Nové Vsi. V zásobě má pohádky, písničky i bonbony, s cestujícími je stále v kontaktu.

V Berušce je 51 míst a všechna sedadla jsou vybavena systémem IsoFix a tříbodovými pásy. Dětských speciálních sedaček je padesát a mohou se na sedadla umísťovat podle potřeby. „Když jedou třeba maminky s dětmi, tak sedačky dáme k okýnkům a maminky sedí vedle," vysvětloval Rudolf Hasenkopf. Systém IsoFix disponuje také unikátní technologií AirProtect®, která poskytuje optimální ochranu v případě bočního nárazu. „I kdyby se autobus převrátil, tak pokud by se nerozbilo sklo a nebyly ve hře střepy, dětem by se nic nestalo," ujišťoval řidič Berušky. Sedačky jsou určeny pro děti od 3 do 12 let a dají se nastavit a polohovat podle potřeby.

Ač je speciální autobus v provozu ani ne měsíc, zájem je o něj velký. Jezdí po Libereckém kraji, se školkou z Lovecké ulice např. každý týden do Německa, do Polska. Cena přitom zůstává obvyklá.