Právě v téhle jednoduchosti je, podle ředitele, kouzlo lidových Vánoc. A tato tématika pokaždé lidstvo přitahuje tím víc, čím víc jsou Vánoce na dosah ruky. „V loňském roce jsme krásný projekt lidových Vánoc uskutečnili společně se souborem Chorea Bohemica. Letos jsme se rozhodli pro zcela netradiční pojetí České mše vánoční Hej mistře," prozradil Vít Rakušan.

„Rybovka" k českým Vánocům patří téměř neodmyslitelně. Koncertních provedení najde milovník hudby během vánoční svátků desítky, možná stovky. „Naše nevšední pojetí tkví jednak v tom, že kolega Tomáš Pospíšil přepsal veškeré sbory, původně určené pro smíšený pěvecký sbor, do dětských hlasů. Ale hlavně jsme se pokusili obsah Rybovy mše zprostředkovat divákovi trochu jinak, v divadelním prostředí," vylíčil letošní novinku ředitel.

Příběh se bude odvíjet jak na pódiu, tak ve všech ostatních divadelních prostorách. Ve foyeru divadla diváka překvapí už před představením i během přestávky lidový vánoční trh. K dostání budou preclíky, cukroví, růžence, vánoční koření, drobná keramika a k tomu svařák nebo medovina.

„Na pomoc jsme přizvali osvědčeného režiséra Václava Bártu, který svými nápady dokázal naše představy proměnit v pozoruhodný a svým způsobem výjimečný divadelní tvar," uvedl Vít Rakušan.

Program nese podtitul „Zvonkový čas". Tento název předznamenává, že do podoby divadelní inscenace budou zapojeni i diváci. Je proto nezbytně nutné, aby si všichni přinesli sebou do divadla zvonečky. Představení se koná již tuto sobotu 14. prosince od 19 hodin v jabloneckém Městském divadle.

Autor: Dagmar Březinová