Přespolní návštěvníci biografů, klubů či koncertů dostanou na víkendovou zábavu více času. Zpátky domů se budou moci dostat později než dosud. V neděli totiž poprvé vyjedou nové noční vlaky.

Aktuálně jezdí z Liberce pouze jediný noční vlak ve směru do Jablonce a Desné. Nově každý víkend přibudou spoje do Hrádku, Frýdlantu a Semil. Kraj za ně ročně zaplatí 1,4 milionu korun. „Všechny budou z Liberce odjíždět v 0:35," uvedl Otto Pospíšil z firmy KORID LK, která dopravu v kraji organizuje. Čas odjezdu navazuje na městskou dopravu i na poslední autobus z Prahy.

NOVÉ SPOJE DO PRAHY

Právě spojení do Prahy se týká i další novinka. Do hlavního města vyjedou přímé autobusy z Frýdlantského výběžku. „Cílíme na studenty a na lázeňské hosty z Libverdy. Proto nasadíme zájezdový autobus s velkým zavazadlovým prostorem," popsal Ladislav Roučka z ČSAD Liberec novou linku z Nového Města pod Smrkem do Prahy.

RUŠENÍ SPOJŮ

Jízdní řády se v prosinci mění každoročně v celé Evropě. „Na Liberecku se ale žádné zásadní koncepční změny letos nechystají," řekl Pospíšil. Cestující se musí připravit hlavně na drobné časové posuny některých odjezdů, ale i na rušení málo využívaných spojů. „Z důvodu značné ekonomické ztrátovosti nepojede ranní spoj z Jablonce nad Nisou do Ústí nad Labem a zpět," uvedl příklad Pospíšil.

Naproti tomu se rozšíří autobusové spojení Liberce a Mladé Boleslavi, vznikne autobusová linka Liberec Doksy a vyjedou i nové spěšné vlaky ze Semil do Liberce a opačně.

NĚKTERÉ ZASTÁVKY ZMĚNÍ JMÉNO

Některé vlakové zastávky se od neděle budou jmenovat jinak. Jedná se o zastávku na trase Liberec - Jindřichov pod Smrkem. Stanice Srbská se přejmenuje na Jindřichovice pod Smrkem - skanzen. Dále Božíkov na trase Liberec - Benešov nad Ploučnicí na Zákupy-Božíkov.

VÍCE CYKLOVLAKŮ

Novinky čekají i na výletníky. Kromě letos zavedených sezonních vlakových spojů z Liberce do Doks a Kořenova pojede v létě nový cyklovlak z Kořenova do Rovenska pod Troskami a zpátky do Liberce. „Vlak bude sestaven z vozů speciálně upravených pro přepravu jízdních kol," popsal Pospíšil.

Pokračovat bude i zajíždění českých vlaků do polské Szklarske Poreby. Nově pojedou přímé vlaky o víkendu už z Frýdlantska. Dostat se do Polska, ale i na Jablonecko a Tanvaldsko odtud půjde bez přestupu.

S novými jízdními řády se cestující mohou seznámit na webu www.iidol.cz.