Zajisté bouřlivé budou dvě jednání v Tanvaldě, jež se budou v nejbližších dnech motat kolem ožehavého tématu záměru výstavby geotermální elektrárny.

Petici proti její výstavbě podepsalo již na dva tisíce lidí a stala se tak jednou z nejmohutnějších akcí svého druhu na Jablonecku. Petičníci navíc bojují hned na několika frontách.

Poslanci …

Již v pondělí 14. dubna do města dorazí hned několik poslanců.

„Účast zatím přislíbil pan Martin Komárek za ANO a paní Jana Hnyková z Úsvitu. Programem setkání jsou plánované vrty a výstavba geotermální elektrárny v Tanvaldu," potvrdil Jaroslav Mikš, člen petičního výboru.

Setkání se koná od 17 hodin ve velké zasedací místnosti tanvaldské radnice.

… zastupitelé

Odpůrci se poté připravují i na zasedání zastupitelstva, jež bylo poněkud nešťastně svoláno na 17 hodinu ve středu 30. dubna, tedy v době, kdy především rodiče s dětmi tráví čas na tradičním pálení čarodějnic. „Cílem je přesvědčit zastupitele o nesmyslnosti realizace projektu v centru města ze všech pohledů. Sice to není nejlepší termín pro širokou účast občanů města, ale věřím, že si cestu na radnici najde dost z těch, kteří mají ze záměru vážné obavy," poznamenal Jaroslav Mikš.

Radnice v Tanvaldu nemá ale podle slov starosty Petra Poláka mnoho možností, jak zabránit výstavbě geotermální elektrárny. Tu chce v areálu bývalé továrny Seba T postavit společnost Entergeo. „Záměr má souhlasné stanovisko ministerstva životního prostředí, není v rozporu s územním plánem a ani pozemky městu nepatří," poznamenal Petr Polák.

Přesto se záměrem bude na 30. dubna zabývat městské zastupitelstvo.