„Pouze jeden jediný rodič se dotazoval, proč není možné, aby vyučování začínalo déle, většina z nich už je ale zvyklá, že místní škola učí už od půl osmé," zkonstatovala starostka Zásady Libuše Ducháčková.

Městys Zásada je spádový, učí se v něm děti ze čtrnácti obcí a také až Jablonce. Ještě v letošním roce hodlá proto jednat o změně jízdních řádů pro rok 2014, neboť ty současné komplikují život nejen škole, ale i občanům.

Ducháčková je rozhodnuta jednat jak se zástupci dopravce, tak s krajským úřadem a dalšími institucemi, jež mohou jízdní řády ovlivnit.

„Chybí nám i důležitý spoj z Vysokého do Liberce, se kterým mnoho starších dětí cestuje na střední školy. Pokud bychom nedospěli k vyhovujícímu řešení, budeme muset zvážit pořízení menšího autobusu," říká starostka. Vyšli by rodičům vstříc a výuka by začínala až v osm hodin.

Nová malba, pohádkové symboly u třídy prvňáčků a další úpravy zvelebily školní prostředí. V letošní první třídě usedlo do lavic patnáct žáků, z nichž sedm je z Loužnice. Pro ně je ranní cestování nezbytné. Jak potvrdila ředitelka školy Marie Navrátilová, i taková půlhodina má vliv na únavu dětí a schopnost se ve škole soustředit. Prvňáčci končí krátce po jedenácté hodině, protože rozvrh musel být přizpůsoben stávající dopravě. Pěšky, jak to bylo před léty běžné, už dnes určitě žádná ratolest nepůjde.

„Ve školách stále panuje boj o žáky. Rodiče určitě dají přednost jednoduššímu přístupu ke vzdělání, než je ranní vstávání a dojíždění," míní ředitelka. Je na každé škole a obci, na co rodičovskou veřejnost naláká.

V Zásadě chybí především polední spoje, proto musí ředitelka školy nabízet dětem aktivity až do odjezdu prvních odpoledních spojů. K oboustranné spokojenosti by stačilo upravit jízdní řády o deset až patnáct minut.

Mezi náměty, o kterých se hovoří, patří také celostátní úprava začátku vyučovací doby na devátou hodinu. To přijde na pořad dne při jednání s jabloneckým primátorem a některými dalšími starosty, kterého se zúčastní i Libuše Ducháčková, v polovině září v Českých Budějovicích.

Autor: Dagmar Březinová