VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Varna je srdcem pivovaru. Tady vše začíná

Ústí nad Labem - Když na základní škole musel vyplnit Petr Hájek přihlášku kam dál, zaujal ho učební obor Sladovník pivovaru. Po vyučení si prošel celým pivovarem. Začínal mytím podlah ve sklepě, dodělal si maturitu a dnes je z něho mistr varny velkobřezenského pivovaru.

25.4.2014
SDÍLEJ:

Mistr varny Petr Hájek kontroluje kvalitu vařené várky mladiny. Foto: DENÍK/Petr Sochůrek

Co je to varna?
Varna je srdce pivovaru, tady prakticky celý proces výroby začíná. Denně tady vyrobíme 5 až 6 várek.

Z čeho se skládá?
Na varně jsou čtyři velké měděné nádoby vystírací a scezovací káď, rmutovací a mladinový kotel. Ty musí jednou týdně procházet velkou sanitací, kdy se nádoby myjí nejprve tlakovou vodou a poté chemicky.

Jak důležitá je pro výrobu piva?
Na varně vzniká základ pro další kvašení, tzv. mladina. Pro vznik piva je to tedy velmi důležitý proces. Nejprve je nutné uvolnit cukr ze sladu a změnit jeho strukturu tak, aby z něj kvasinky ve spilce mohly udělat alkohol. Tomu se říká proces rmutování. Poté je nutné oddělit z roztoku mláto (nerozpustné části zrna). Tomuto procesu se říká scezování. Vzniklý meziprodukt nazýváme sladina a musíme ho hodinu a půl povařit s chmelem, až nám vznikne mladina.

V jakém stádiu je výroba zlatavého moku, když projde varnou?
Do varny vstupují základní suroviny voda, slad, chmel a výsledným produktem je mladina čirý, sladký, hořký roztok, ve kterém ještě není žádný alkohol, což mnohé překvapí.

Kolik varen má velkobřezenský pivovar a jaké?
Pouze jednu, ta nám stačí.

Otázka čtenáře: V jakých varnách se vaří Zlatopramen a Březňák?
V pivovaru Velké Březno je původní měděná varna z roku 1933 od Brněnských strojíren.

Příštím hostem seriálu Než spadne pěna bude Jana Tulachová, která pohovoří o spilce. Ptát se jí můžete do středy na e-mailu: breznak.ustecky@denik. cz. Odpověď na vylosovanou otázku najdete v Deníku 9. května, kdy vychází další díl povídání o pivu.

Věděli jste že…

1) V pivovaru Velké Březno vyrobí každé 4 hodiny cca 200 hl mladiny. Tzn. 160 000 piv denně.

2) Označení piva desítka = 10% neznamená obsah alkoholu, ale toto označení informuje o koncentraci cukrů v mladině, ze které bylo pivo vyrobeno, v praxi to znamená že ze 100g mladiny je 10 g cukr (z těchto cukrů poté vzniká na spilce alkohol)

3) Chmelení piva Březňák a Zlatopramen probíhá na třikrát. První dávka se přidává chvíli po uvedení do varu. Tato dávka chmele dává pivu pouze hořkost. Druhá se pak přidává cca v polovině vaření a na chmelení používáme chmel, který se jmenuje sládek. Tato dávka se podílí jak na hořkosti, tak na aroma. Poslední dávka se přidává před koncem chmelovaru, pro toto chmelení využíváme chmel Žatecký poloraný červeňák, díky kterému vzniká aroma budoucího piva.


Autor: Petr Sochůrek

25.4.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Živý Betlém

Brodem opět projde živý betlém, již sedmý rok po sobě

Policie. Ilustrační foto.

Srazil dívku, od nehody ujel.Teď ho hledají policisté

V Drážďanech už chystají vánoční cirkus

Drážďany – Nejbližší německé velkoměsto nehostí v adventním čase jen proslulé vánoční trhy. Přes dvacet let se zde na sklonku adventu otvírají brány netradičního vánočního cirkusu.

ANKETA: Hlasujte o nejúspěšnějšího sportovce Jablonecka za rok 2017

Jablonecko – Letos poprvé můžete hlasovat také on line. Vystřižený kupon má hodnotu 10 bodů, 1 hlas = 1 bod.

Až do soboty máte možnost navštívit tradiční Vánoční trhy v Jablonci

Jablonec n. Nisou – Až do soboty se konají v centru Jablonce tradiční Vánoční trhy s bohatým doprovodným programem. 

Pojištění dětí? Jde o nadstandard, důležitější je pojištění rodičů

Odpověď na otázku, zda se může vyplatit pojištění dítěte, dávají podle finančního poradce společnosti Partners Václava Valáška příklady z praxe. Dětské pojištění dává smysl především za podmínky pojištění vážných zdravotních komplikací, jako jsou trvalé následky úrazu nebo diagnóza závažného onemocnění.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT